Dalam sidang media harian berkenaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) yang berlangsung semalam, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob berkata bahawa kompaun RM1,000 yang dikenakan terhadap mereka yang ingkar arahan PKP perlu dijelaskan dalam masa dua minggu, lapor Bernama.

“Mereka akan diberi tempoh selama dua minggu untuk bayar kompaun yang dikenakan,” katanya dan menjelaskan bahawa kompaun RM1,000 tersebut perlu dibayar di pejabat kesihatan daerah atau balai polis berdekatan. Menteri berkenaan turut menegaskan bahawa mereka yang gagal membayar kompaun dalam tempoh diberikan akan dihadapkan ke mahkamah.

Menurutnya lagi, pada hari pertama kompaun tersebut dikuatkuasakan, sebanyak 95 notis kompaun telah dikeluarkan Polis Diraja Malaysia (PDRM) terhadap individu yang ingkar PKP.Berkenaan kadar pematuhan PKP pula, ia kini berada pada tahap 97 peratus.

Pada 8 April, sebanyak 769 sekatan jalan raya dijalankan di seluruh negara, melibatkan pemeriksaan ke atas 433,988 kenderaan. Seramai 300 individu telah di tahan di sekatan jalan raya dan rondaan PDRM kerana melanggar PKP, menurun 34 peratus berbanding 454 tangkapan pada hari sebelumnya.