Selain dari mengumumkan tiada sebarang bazar ramadan sama ada e-bazar atau bazar pandu lalu, Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob turut menyatakan bahawa orang ramai tetap tidak dibenarkan pulang ke kampung untuk menyambut Ramadan ketika Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) fasa tiga dilaksanakan, lapor Berita Harian.

Menurutnya, larangan itu masih lagi sama dan tidak berubah apabila kerajaan mengumumkan pergerakan rentas negeri sememangnya tidak dibenarkan sejak PKP fasa satu dan dua dilaksanakan sebelum ini.

“Pergerakan rentas negeri tidak dibenarkan sejak PKP fasa satu dan dua dilaksanakan. Ramadan nanti pun ia tetap tertakluk kepada undang-undang sama. Pergerakan rentas sempadan negeri tetap dilarang sepanjang tempoh PKP fasa tiga seperti yang diputuskan masa PKP fasa satu dan dua.

“Bermakna, pergerakan beramai-ramai untuk pulang ke kampung (menyambut Ramadan) juga tidak dibenarkan, memang tidak boleh,” katanya dalam sidang media harian yang berlangsung di Putrajaya sebentar tadi.