Kerana angka jualannya yang tidak memberangsangkan, hayat produksi Kia Stinger dilaporkan akan berakhir hanya pada model generasi pertama, tanpa model gantian generasi kedua. Namun, walaupun jualan untuk kereta ini suram di pasaran seluruh dunia, Stinger nyata mempunyai tempat istimewa di hati rakyat Australia.

Menurut laporan CarAdvice, Stinger agak digemari dan popular dikalangan bekas-bekas pemilik sedan besar berkuasa tinggi buatan Australia iaitu Holden Commodore V8 dan Ford Falcon XR6 Turbo, serta mencatatkan jualan domestik yang baik.

Tahun lalu di pasaran berkenaan, sebanyak 1,773 buah Stinger telah berjaya dijual dan ia mencatatkan jualan yang jauh lebih besar dari kembarnya iaitu Genesis G70, yang hanya dijual sebanyak 63 unit, dedah portal automotif Australia itu.

Berkenaan kemungkinan tiada lagi Stinger akan dihasilkan untuk generasi kedua, Kia Australia memberi respon, “Kia Motors Australia tidak berminat untuk memberikan sebarang komen terhadap laman blog antarabangsa itu.”

Kia Stinger telah pun masuk ke pasaran Malaysia pada Julai 2018, hadir dengan dua varian enjin iaitu 2.0 T-GDI GT-Line berharga RM239,888, dan model paling berkuasa 3.3L V6 menjana 365 hp/510 Nm dijual pada harga RM309,888. Namun pada awal tahun lalu, Naza Kia mengumumkan harga baharu Stinger termasuk SST yang menyaksikan peningkatan sekitar RM25k untuk model 2.0 GT-Line kepada RM264,888, dan naik RM74k bagi model V6 kepada RM383,888.

Mungkin disebabkan harganya begitu tinggi dan kita di Malaysia masih lagi tidak boleh menerima sebuah Kia dengan harga Mercedes-Benz dan BMW, agak sukar untuk melihat Stinger ini merayap di atas jalan di sini.