Edaran Tan Chong Motor (ETCM), selaku pengedar rasmi Nissan, telah mengumumkan pembukaan semula 10 pusat servis terpilih yang dioperasikan oleh Tan Chong Ekspres Auto Servis Sdn. Bhd. (TCEAS) selepas menerima kebenaran daripada Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI). Walau bagaimana pun, bagi mematuhi Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), hanya sistem ‘Drop off and Pick-up’ sahaja yang akan dilaksanakan. Ini bermakna, para pelanggan tidak dibenarkan untuk menunggu kenderaan diselenggara di premis berkenaan.

Jadi, pelanggan yang mahu menghantar kenderaan masing-masing untuk diselenggara, perlulah membuat temujanji lebih awal dengan cara menelefon pusat khidmat pelanggan Nissan di talian 1800-88-3838, atau pusat servis berhampiran. Selain itu, pilihan lain termasuk mengaturkan temujanji menerusi aplikasi DriveOn atau laman web TCEA. Malah pelanggan juga dinasihati agar memilih pusat servis yang terhampir selaras dengan peraturan yang ditetapkan sepanjang tempoh PKP, iaitu pergerakan dalam jarak radius 10 kilometer dari rumah masing-masing.

Senarai 10 pusat servis yang dibuka adalah seperti berikut:

Sebagai langkah kesihatan dan keselamatan, TCEAS akan mempraktikkan pemeriksaan suhu badan dan penjarakkan social untuk semua kakitangan pusat servis dan pelanggan. Malah kakitangan TCEAS juga diwajibkan memakai penutup hidung dan mulut serta sarung tangan. Bahkan penutup hidup dan mulut serta hand sanitizer juga akan diberikan secara percuma kepada pelanggan. Premis juga akan kerap disembur dengan cecair pembasmi kuman, begitu juga dengan kenderaan pelanggan yang turut akan dinyah kuman sebelum dan selepas diselenggara.

TCEAS juga memaklumkan pembayaran tanpa sentuhan amat digalakkan bagi mencegah penularan COVID-19. Dalam hal lain, ETCM turut memaklumkan pusat servis kendalian TCEAS yang lain akan dibuka semula mengikut peringkat. Untuk maklumat lanjut, sila layari laman web www.tceas.com atau hubungi Pusat Khidmat Pelanggan Nissan di talian 1800-88-3838.