Sepanjang operasinya selama lebih 70 tahun, Vespa telah berjaya mewujudkan satu identiti kuat yang boleh dilihat pada rekaan motosikalnya. Tengok sahaja model tersebut, anda sudah tahu ia adalah sebuah Vespa. Disebabkan perkara ini juga, banyak syarikat cuba meniru rekaan tersebut untuk motosikal mereka.

Vespa mengambil penting perkara ini dan dalam masa beberapa tahun kebelakangan ini syarikat induknya, Piaggio Group giat mengadakan aktiviti membanteras peniruan rekaan ini di seluruh dunia. Dalam masa dua tahun yang lepas sahaja, 50 cubaan pendaftaran rekaan yang sama seperti rekaan Vespa telah berjaya dibatalkan.

Paling baru adalah terhadap dua syarikat China iaitu Motolux dan Dayi Motor yang cukup berani membawa motosikal mereka yang mempunyai persamaan rekaan dengan Vespa Primavera ke pameran EICMA 2019 dan cuba mendaftar rekaan tersebut dengan European Union Intellectual Property Office (EUIPO).

Walaubagaimanapun, hasil tentangan daripada Piaggio Group, EUIPO telah mengisytiharkan pendaftaran rekaan dua syarikat itu telah dibatalkan atas sebab “tidak berupaya menunjukkan penampilan utama yang berbeza dengan rekaan yang sudah sedia didaftar”.

EUIPO juga merujuk kepada Vespa Primavera sebagai rekaan berdaftar yang cuba ditiru dan menyatakan pendaftarn oleh dua syarikat China ini adalah satu cubaan menghasilkan semula elemen estetik Vespa dengan menyalahi undang-undang.