Five Petroleum Malaysia akan menjalin kerjasama dengan penyedia penyelesaian telekomunikasi Green Packet untuk memperkenalkan stesen minyak yang dikuasakan oleh kepintaran buatan (AI) pertama di negara ini.

Menurut Pengarah Urusan Five Petroleum, Datuk Seri King Lim, kerjasama itu akan menyediakan pengalaman pembayaran tanpa tunai di semua stesen minyaknya, dengan memanfaatkan teknologi seperti AI dan machine learning.

Five dijangka akan memanfaatkan penyelesaian berasaskan teknologi yang disediakan oleh Green Packet, antaranya termasuk electronic-Know Your Customer (e-KYC), sebuah proses online untuk mengenal pasti identiti pelanggan, e-wallet, gerbang pembayaran serta pengesanan nombor pendaftaran.

Syarikat itu menambah, ia juga akan bersama-sama membangunkan sebuah aplikasi mudah alih baru dengan Green Packet, menggunakan platform Kiple untuk melayani pembayaran tanpa tunai. Ciri kesetiaan dan ganjaran turut akan disertakan sekali di dalamnya. Aplikasi Setel oleh Petronas merupakan antara contoh penggunaan KiplePay ini.

“Stesen petrol pertama kami yang dikuasakan AI tidak hanya akan menawarkan pengalaman pengisian minyak yang lebih mudah. Ia juga mengandungi rangkaian penyelesaian digital lain seperti pembayaran bahan api atau pembelian barangan di kedai runcit dalam satu platform bersepadu,” ujar Lim dalam satu kenyataan.

Bulan Mac lalu Five membuka stesen minyaknya yang pertama di Kalumpang, Selangor yang juga menandakan penawaran sulang barisan minyak Ultimaxx. Dikendalikan oleh Seng Group dari Pahang, syarikat itu telah terlibat di dalam perniagaan runcit bahan api sejak lima dekad lalu. Mereka mensasarkan untuk membuka lebih daripada 200 stesen minyak di seluruh negara.