Tahun ini siri perlumbaan MotoGP hanya sempat berlangsung untuk satu pusingan bagi kategori Moto3 dan Moto2, sementara untuk MotoGP tiada langsung sebelum keseluruhan kalendar dihentikan sementara untuk berhadapan dengan pandemik Covid 19.

Setelah beberapa bulan, dan satu demi satu pusingan dibatalkan, kini penganjurnya mengumumkan perlumbaan MotoGP akan kembali diadakan bermula 19 Julai ini di Jerez, Sepanyol. Setakat ini 13 perlumbaan dalam Eropah sudah berada dalam kalendar dan ada litar yang akan menganjurkan dua kali pusingan perlumbaan berturut-turut.

Ini termasuklah Circuito de Jerez, Red Bull Ring – Spielberg, Misano World Circuit, MotorLand Aragon serta Comunitat Valenciana. Selang masa antara perlumbaan juga dirapatkan, dengan anda boleh menyaksikan pada bulan tertentu akan terdapat tiga siri perlumbaan iaitu Ogos, September dan Oktober.

Selain perlumbaan dalam Eropah, MotoGP juga telah menyatakan masih terdapat kemungkinan untuk penganjuran perlumbaan di beberapa negara lain iaitu Amerika Syarikat, Argentina, Thailand dan Malaysia. Walaubagaimanapun, keputusan akhirnya cuma akan diberitahu sebelum 31 Julai ini.

Selain daripada itu, semua perlumbaan yang sudah dirancang ini, berserta kehadiran penonton juga masih bergantung kepada evolusi pandemik Covid 19 dan juga kelulusan daripada kerajaan serta pihak berkuasa.