Selain dari Honda Civic 1.8 S, pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) selepas ini turut akan menggunakan SUV segmen-C Proton X70 sebagai kereta peronda mereka, lapor Sinar Harian.

Menurut laporan akhbar berkenaan sempena penyerahan lima kereta peronda baharu Honda Civic 1.8 S kepada Ibu Pejabat Polis Daerah (IPD) Shah Alam semalam, PDRM akan menerima 197 Proton X70 dan juga lagi 653 lagi Honda Civic 1.8 S dalam tempoh Julai hingga September nanti.

Lima unit kereta peronda baharu yang diserahkan kepada IPD Shah Alam berkenaan adalah sebahagian dari 425 unit Honda Civic 1.8 S yang diterima oleh PDRM pada 5 Jun lalu, iaitu fasa pertama penggantian kereta-kereta peronda mereka yang telah pun berusia.

Kereta-kereta peronda baharu tersebut dilengkapi peralatan sokongan seperti peralatan komunikasi RMPNeT, kamera papan pemuka (dashcam) serta perakam video digital mudah alih, dan kesemuanya disewa secara konsesi dengan syarikat Spanco Sdn Bhd selama lima tahun melalui peruntukan mengurus 2020, lapor akhbar berkenaan lagi.

Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti (JPJKK) Bukit Aman, Datuk Zainal Abidin Kasim berkata, pemilihan kereta Honda Civic 1.8 ini dibuat selepas ujian teknikal pihaknya bersama syarikat Spanco Sdn Bhd bagi menggantikan kereta peronda yang telah tamat tempoh.

“Saya percaya penerimaan ini dapat memberi perkhidmatan yang lebih baik kerana model ini mempunyai kelebihan dari segi kepercayaan orang awam ke atas kenderaan itu sendiri,” katanya. Beliau turut menambah, berdasarkan pandangan yang diterima pihaknya daripada anggota rondaan mengatakan ia juga dapat meningkatkan tahap keyakinan, suasana kerja yang lebih meyakinkan selain prestasi yang baik.

Sementara itu, Ketua Polis Daerah Shah Alam, Asisten Komisioner Baharudin Mat Taib pula menjelaskan bahawa kereta baharu yang mereka terima ini adalah bagi menggantikan Proton Waja yang telah uzur.

“Apa yang saya lihat, penerimaan kereta ronda baharu ini dapat meningkatkan imej polis secara amnya dan berharap ia dapat meningkatkan keberkesanan rondaan cegah jenayah,” katanya kepada Sinar Harian.

Selain dari untuk kegunaan PDRM, Spanco juga dilaporkan telah menempah lebih dari 500 unit Proton X70 untuk kegunaan Kerajaan Malaysia, dan sebahagiannya telah pun diserahkan untuk digunakan oleh pegawai-pegawai Jawatan Utama Sektor Awam (JUSA) sebagai kenderaan rasmi mereka pada hujung tahun lalu.

GALERI: Kereta Peronda Polis Honda Civic 1.8 S 2020