Tahun ini BMW Motorrad memperkenalkan sebuah model istimewa ke dalam pasaran iaitu R18. Ia adalah sebuah cruiser dengan gaya yang mengambil inspirasi daripada model klasik R5 dan menggunakan enjin boxer paling berkuasa pernah dihasilkan oleh pengeluar Jerman ini.

Malaysia juga tidak terkecuali daripada menerima model ini, dan sekarang ia sudah boleh ditempah melalui laman web khas BMW Motorrad Malaysia, pada harga RM156,500 tidak termasuk insurans. Motosikal akan tiba pada bulan Oktober tahun ini dan hanya 18 unit sahaja yang akan dibawa ke Malaysia.

Model yang dipasarkan di Malaysia adalah versi First Edition, di mana ia mempunyai logo First Edition serta jalur pinstripe atas cat hitam, serta pelbagai bahagian berwarna krom termasuk pemegang, penukar gear, penutup bucu pemegang, serta penutup head dan crank.

Enjin boxer penyejukan udara pada R18 mempunyai kapasiti 1,802 cc dan ia mampu menghasilkan kuasa 91 hp pada 4,750 rpm serta tork 150 Nm antara 2,000 hingga 4,000 rpm. Kuasa disampaikan ke roda belakang melalui transmisi enam kelajuan klac kering serta sistem syaf.

Suspensi hadapan motosikal ini masih lagi menggunakan fork biasa berdiameter 49 mm, tetapi ia ditutup dengan kelongsong khas untuk menjadikannya lebih kemas manakala di belakang juga terdapat lengan ayun dan monoshock yang tersembunyi di bawah tempat duduk, meskipun jika diperhati dari tepi ia nampak seperti kerangka rigid.

Pada bahagian brek pula, model ini dilengkapi dengan unit cakera 300 mm berkembar serta angkup empat piston di hadapan manakala di belakang pula terdapat cakera tunggal. Meningkatkan ciri keselamatannya, brek ini dipasang dengan Integral Anti-Lock Braking System.

Walaupun mempunyai penampilan klasik, R18 masih dipasang dengan semua lampu jenis LED, sistem tanpa kunci Keyless Ride, Automatic Stability Control (ASC), Engine Drag Torque Control (MSR) serta tiga mod tunggangan iaitu Rain, Roll dan Rock. Hill Start Control dan bantuan undur pula disediakan sebagai pilihan tambahan.

Selain daripada keadaan standard, BMW Motorrad juga menyediakan pelbagai pilihan aksesori untuk R18 ini, untuk menjadikannya lebih sesuai dengan kemahuan pemilik seperti pemegang yang lebih tinggi, tempat duduk, kemasan enjin, ekzos dan pelbagai lagi.

GALERI: Aksesori BMW R18 2020