Divisi perlumbaan rasmi Ford iaitu Ford Performance telah mengumumkan bahawa enjin V8 7.3 liter seperti yang terdapat dalam perut trak F-250 2020 yang didedahkan tahun lalu, kini sudahpun boleh dibeli secara ‘crate engine’ atau enjin sahaja bagi membolehkan anda menyumbatnya pada mana-mana kenderaan mengikut kreativiti sendiri.

Enjin rekaan baharu dari Ford ini masih menggunakan rekaan pushrod klasik V8 Amerika yang menampilkan aci sesondol di sisi blok enjin dan bukannya terletak di atas kepala selinder. Walaupun agak old-school, rekaan tersebut membolehkan enjin gergasi yang digelar sebagai ‘Godzilla’ ini tampil dengan rekaan lebih kompak.

Selain itu, enjin ini dihasilkan dengan blok cast iron, kepala silinder aluminium, aci engkol dari logam forged, sistem suntikan bahan api pada port kemasukan serta nisbah mampatan 10.5:1. Secara standard, ia ditala bagi menghasilkan 430 HP pada takat 5,500 rpm dan juga tork maksima 644 Nm pada takat 4,000 rpm.

Enjin ini dijual pada harga US$8,150 atau sekitar RM35k. Setiap pembelian enjin tersebut akan datang sekali dengan manifold kemasukan bersama throttle body, manifold ekzos kiri dan kanan, takung minyak pelincir standard bersama penyejuk minyak, sistem pendawaian dan penyalaan, plat fleks produksi, kotak penghantaran dan penyimpanan serta pendakap untuk mengangkat.