Mengulas langkah kerajaan yang menangguhkan perlaksanaan tindakan kompaun dan saman terhadap ibu bapa yang masih tidak menggunakan kerusi keselamatan kanak-kanak (CRS) yang sepatutnya bermula semalam, Pakar keselamatan jalan raya daripada Jabatan Kesihatan Komuniti, Fakulti Perubatan dan Sains Kesihatan, Universiti Putra Malaysia, Profesor Dr Kulanthayan KC Mani menegaskan bahawa orang ramai sepatutnya tidak mengabaikan terus amalan tersebut dan memperjudikan keselamatan anak masing-masing.

Menurutnya dalam laporan Sinar Harian, kanak-kanak akan jauh lebih selamat berada dalam kerusi berkenaan berbanding duduk di riba orang dewasa, malah dengan ketinggian kurang 135 cm atau berat badan kurang 36 kilogram mereka juga tidak selamat untuk menggunakan tali pinggang keledar biasa.

Beliau turut menegaskan, walaupun pengeluaran saman itu ditangguhkan, penggunaan CRS wajar diteruskan kerana produk itu mampu menyelamatkan nyawa kanak-kanak andainya berlaku kemalangan jalan raya.

“Kalau setiap pengguna jalan raya melihat setiap produk keselamatan jalan raya sebagai satu kemestian, sebenarnya kita tidak perlu tunggu sama ada wujud atau tidak peraturan berkaitan.

“Ini memandangkan asas kegunaan produk keselamatan itu adalah untuk keselamatan diri sendiri, bukan sekadar memenuhi keperluan perundangan semata-mata,” katanya.

Sementara itu dalam perkembangan sama, Sinar Harian turut melaporkan bahawa bekas Ketua Pengarah Institut Penyelidikan Keselamatan Jalan Raya Malaysia (Miros), Dr Siti Zaharah Ishak menggesa kerajaan agar dapat melaksanakan penguatkuasaan penggunaan CRS ini pada kenderaan persendirian dengan segera.

Beliau yang juga pakar keselamatan jalan raya daripada Fakulti Kejuruteraan Awam, Universiti Teknologi Mara (UiTM) menegaskan, penguatkuasaan perlu dilakukan memandangkan tempoh enam bulan pelaksanaannya telah berakhir kelmarin.

“Kalau tanya saya sebagai bekas ketua pengarah yang mempromosi dan membawa kepada menteri terdahulu, sudah tentu saya harap perkara ini dapat diteruskan seperti yang dirancang.

“Sebab perancangan Miros adalah untuk mewajibkan pemakaiannya tetapi pendekatan kementerian pada ketika itu mahu penguatkuasaan yang lembut dalam tempoh enam bulan bermula 1 Januari lalu,” katanya kepada akhbar berkenaan.

Sebelum ini, Siti Zaharah merupakan individu yang mengetuai Miros dengan membawa cadangan pelaksanaan penggunaan CRS kepada Menteri Pengangkutan pada masa itu, Anthony Loke Siew Fook dari Pakatan Harapan. Ia disusuli dengan arahan kerajaan untuk mewajibkan penggunaan tempat duduk berkenaan pada 1 Januari 2020 dan tindakan penguatkuasaan termasuk kompaun dan saman sepatutnya mula dibuat enam bulan kemudian iaitu selepas berakhirnya 30 Jun.

Tetapi susulan pandemik Covid-19 yang melanda negara menyebabkan ramai yang terjejas dari segi pendapatan, Menteri Pengangkutan baharu yang dilantik dari Perikatan Nasional, Datuk Seri Wee Ka Siong mengumumkan bahawa langkah itu akan ditangguhkan terlebih dahulu ke satu tarikh lain yang akan ditentukan kelak.

Namun beliau menegaskan walaupun penguatkuasaan ini ditangguhkan, kementeriannya masih meneruskan peraturan ini atas dasar keselamatan kanak-kanak yang menaiki kenderaan serta aktiviti advokasi juga akan diteruskan.