Honda Civic facelift 2020 yang dilancarkan pada Februari lalu, kini kekal menduduki carta teratas bagi kenderaan segmen-C. Menurut Honda Malaysia, lebih 2,900 unit Civic telah pun dihantar kepada para pelanggan di seluruh negara, mewakili jangkaan perkongsian pasaran sebanyak 70%.

Buat masa ini, model Honda ketiga terlaris di Malaysia, dengan bahagian sentral telah menyumbang sebanyak 44% daripada keseluruhan jualan, diikuti 17% dari bahagian selatan dan 15% pula di bahagian utara. Manakala White Orchid Pearl menjadi warna paling popular, dengan 42% pelanggan telah memilih warna berkenaan.

Sehingga Jun 2020, Honda Malaysia telah merekodkan lebih 6,500 unit tempahan bagi Civic baharu ini, dan tempoh masa menunggu dianggarkan sekitar satu bulan. Jualan juga meningkat hasil pengecualian cukai jualan, yang menyaksikan harga bagi Civic pemasangan tempatan ini turun sehingga RM5,000.

CEO dan Pengarah Urusan Honda Malaysia, Toichi Ishiyama berkata, “Walau pun Malaysia sedang melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP), kebanyakan perniagaan masih terus beroperasi mengikut garis panduan dan prosedur operasi standard yang ditetapkan oleh kerajaan. Semua industri, termasuk industri automotif, bersemangat untuk membantu negara menuju ke arah pemulihan ekonomi.”

GALERI: Honda Civic 1.8S 2020

GALERI: Honda Civic 1.5 TC Modulo 2020

GALERI: Honda Civic 1.5 TC-P 2020