Gambar-gambar yang anda lihat ini adalah gambar sebenar dan bukan imej yang telah di manipulasi – ya, Lynk & Co 03+ ini memang di bawa ke Malaysia untuk sesi penggambaran. Malah kami juga sempat untuk melihatnya depan mata dan duduk di dalam kabin kereta ini ketika ia di bawa ke litar antarabangsa Sepang akhir tahun lalu ketika pusingan akhir perlumbaan World Touring Car Cup (WTCR) 2019, di mana Lynk & Co Cyan Racing mengesahkan gelaran juara dunia mereka dalam kategori pasukan.

Namun ini bukan bermaksud ia akan dilancarkan di Malaysia dalam masa terdekat. Pihak Geely sendiri memberitahu kami bahawa kereta ini di bawa kesini hanya untuk penggambaran promosi, dan juga sempena pusingan terakhir perlumbaan WTCR di Sepang berkenaan.

Model 03+ ini tidak sama dengan model sedan 03 biasa yang didedahkan buat pertama kali pada tahun 2018. Ia adalah versi prestasi tinggi sebenar dari Lynk & Co, dan menjadi asas kepada jentera lumba sebenar WTCR yang dihasilkan Lynk & Co Cyan Racing.

Bukan sahaja platform produksi Compact Modular Architecture (CMA) Volvo/Geely (platform sama dengan Volvo XC40) sebenar digunakan untuk kereta lumba dengan spesifikasi TCR tersebut, malah enjin 2.0 liter empat silinder Drive-E turbo (ia enjin Drive-E yang sama seperti model-model T5 Volvo) pada 03+ berkenaan juga dibawa ke perut jentera lumba tersebut.

Menurut Ketua Geely Group Motorsport, Alexander Murdzevski, enjin yang digunakan dalam perlumbaan berkenaan masih menggunakan komponen dalaman yang sama seperti model produksi, tetapi ia disuap dengan pengecas turbo lebih besar membolehkan kuasa asal 254 hp/350 Nm melonjak kepada 350 hp/420 Nm.

Di China, 03+ ini ditawarkan dalam tiga varian dengan harga bermula 185,800 yuan (RM113k) untuk model asas 03+ Mid sehingga 228,800 yuan (RM139k) 03+ Pro Sports Package. Kesemua varian berkenaan dijana oleh enjin sama dan digandingkan dengan kotak gear lapan kelajuan automatik dan sistem pacuan semua roda, bagi membolehkan ia memecut dari 0-100 km/j dalam masa 5.9 saat.

Untuk mereka yang masih belum mengetahui, Lynk & Co ini adalah divisi mewah Geely dan menjadikan Eropah sebagai sasaran eksport, sama seperti apa yang dilakukan oleh Toyota dengan mewujudkan Lexus. Namun di China, jenama ini masih diletakkan sedikit bawah dari Volvo.

Sekarang macam mana? Ada yang berharap agar Geely membawa Lynk & Co ini ke Malaysia?

GALERI: Jentera lumba sebenar Lynk & Co 03 TCR binaan Cyan Racing