Berkaitan pengenalan Perodua Myvi Edisi S di Brunei pada 4 Julai lalu, model berkenaan merupakan varian Myvi 1.3L G. Perodua dalam satu kenyataan hari ini memaklumkan bahawa varian itu – dan Edisi S yang diperkenalkan – adalah versi Perodua Brunei sendiri dan bukannya versi rasmi dari kilang pengeluar.

Bagaimanapun, kit badan yang digunakan itu diperolehi sendiri dari pengedar sah Perodua, GHK Motors. Susulan daripada itu, Perodua telahpun berinteraksi dengan GHK Motors untuk mendapatkan maklumat lanjut mengenai varian berkenaan dan untuk memastikan penambahan yang dilakukan memenuhi piawaian yang ditetapkan.

Berdasarkan maklum balas daripada GHK Motors, pengenalan Myvi Edisi S ini adalah percubaan mereka untuk memperkenalkan varian yang lebih bersesuaian dan memenuhi kehendak pasaran di sana. Perodua juga sedar bahawa pengenalan Myvi Edisi S tersebut telah menimbulkan kekeliruan dalam kalangan pelanggan setia jenama itu dan berharap agar kenyataan ini dapat memperjelas perkara tersebut.