Kelegaan bila harga runcit ketiga-tiga bahan api utama turun hanya kekal dalam tempoh seminggu sahaja. Ini kerana minggu bertarikh 11 hingga 17 Julai 2020, Kementerian Kewangan melaporkan harga runcit bagi ketiga-tiga bahan api utama tersebut dilaporkan kembali meningkat.

Bagi petrol, ia dilaporkan naik sehingga 7 sen seliter, di mana harga runcit bagi RON 97 kini menjadi RM2.02 seliter, berbanding RM1.95 seliter pada minggu sebelum itu. Manakala harga untuk RON 95 pula, daripada RM1.65 seliter, menjadi RM1.72 seliter.

Untuk diesel, harga bagi gred Euro 2M menjadi RM1.87 seliter manakala Euro 5 pula RM1.97 seliter. Kesemua harga baharu ini efektif mulai 12 tengah malam ini sehingga Jumaat hadapan, 17 Julai 2020.

Alasan yang diberikan oleh Kementerian Kewangan masih tidak berubah iaitu kenaikan harga ini disebabkan oleh peningkatan harga minyak yang diproses (refined product), selari dengan harga minyak mentah dunia.

Walau bagaimana pun, kerajaan akan terus memantau kesan perubahan harga minyak mentah dunia serta mengambil langkah yang bersesuaian bagi memastikan kebajikan dan kesejahteraan rakyat terus terpelihara.