Musim MotoGP yang bermula agak lambat tahun ini disebabkan pandemik Covid 19 menyaksikan perlumbaan pertama berlangsung hujung minggu lalu di Jerez, Sepanyol. Kerinduan peminat untuk menyaksikan perlumbaan ini bukan sahaja diubati, malah disajikan lagi dengan pelbagai aksi mengujakan.

Maverick Vinales berada antara yang di hadapan perlumbaan dari awal, Marc Marquez terbabas di pusingan kelima sehingga turun ke tempat ke-16 tetapi mengejar semula sehingga ke kedudukan ketiga tetapi akhirnya jatuh dengan mengalami kecederaan manakala Valentino Rossi pula terpaksa menarik diri kerana masalah teknikal.

Pelumba pasukan Petronas Yamaha SRT, Fabio Quartararo memulakan perlumbaan di tempat pertama tetapi sebaik bermula, beliau kehilangan beberapa tempat. Namun, semakin perlumbaan berlanjutan, Vinales dilihat semakin bergelut dengan pilihan tayar yang dibuat sekaligus memberikan peluang kepada Quartararo serta Jack Miller untuk mencabar.

Sehinggakan dalam pusingan akhir pun, cabaran sengit antara pelumba masih dapat disaksikan. Quartararo sudah selesa di tempat pertama, diikuti Vinales tetapi kedudukan podium ketiga telah dirampas daripada Miller oleh seorang lagi pelumba Ducati, Andrea Dovizioso.

Dengan semua aksi mendebarkan ini, pasukan Petronas Yamaha SRT melonjak gembira kerana ini adalah kali pertama mereka mendapat tempat pertama dalam perlumbaan MotoGP. Bukan Quartararo sahaja yang menunjukkan prestasi terbaik, malah pelumba kedua iaitu Franco Morbidelli juga cukup membanggakan dengan kedudukan kelima.

“Inilah sebabnya kami bekerja keras sebelum ini dan saya senang hati kisah kami menuju ke arah yang lebih baik. Mari kita cuba lagi benda yang sama minggu hadapan!” kata ketua pasukan Petronas Yamaha SRT, Datuk Razlan Razali.