Di negara kita Xiaomi mungkin lebih terkenal dengan penghasilan gajet sahaja, tetapi syarikat yang berasal dari Beijing ini sebenarnya mempunyai bermacam lagi produk. Selain daripada itu, ia juga mempunyai cabang khas untuk pengangkutan individu seperti skuter elektrik yang dinamakan sebagai Ninebot dan memiliki syarikat Segway di bawahnya.

Produk terbaru yang dikeluarkan oleh Ninebot adalah C30, sebuah skuter elektrik yang digerakkan motor elektrik 400 W dan mampu menghasilkan tork 40 Nm. Dengan cas penuh, bateri skuter ini cuma boleh membawanya sejauh 35 km, namun bateri tersebut boleh dikeluarkan daripada skuter untuk dicas di dalam rumah atau pejabat.

Laju maksimum untuk C30 pula cuma 25 km/j dan berat keseluruhannya adalah 55 kg. Melihat kepada spesifikasi ini, jelas ia adalah untuk perjalanan jarak pendek dan harganya juga dijadikan lebih mampu milik iaitu cuma 2,999 yuan di China (RM1,821).

Ninebot C30 sebenarnya adalah versi permulaan bagi siri skuter elektrik eMoped C dan sekiranya pelanggan mencari pakej yang boleh membawa kepada perjalanan lebih jauh mereka boleh mendapatkan C40, C60 atau C80 yang dilengkapi bateri lebih besar dan boleh memberikan jarak masing-masing sekitar 40 km, 60 km dan 80 km.

Antara kelengkapan lain pada C30 adalah sistem tanpa kunci, sambungan dengan aplikasi, lampu hadapan LED, fork di hadapan dan monoshock di belakang, serta brek ABS dengan tetapan cakera di hadapan dan dram di belakang. Skuter ini tidak memerlukan lesen memandu di China kerana diletakkan dalam kategori basikal elektrik.