Volkswagen Tiguan Allspace kini di Malaysia – 1.4 TSI Highline dan 2.0 TSI R-Line 4Motion, dari RM165k

Di samping pelancaran Volkswagen Arteon R-Line, Volkswagen Passenger Cars Malaysia (VPCM) turut memperkenalkan Tiguan Allspace buat pertama kalinya. SUV tujuh-tempat duduk ini ditawarkan dengan dua varian iaitu Tiguan Allspace Highline 1.4TSI dan Tiguan Allspace R-Line 2.0TSI. Kedua-duanya merupakan unit pemasangan tempatan (CKD) yang dipasang di kilang Volkswagen di Pekan, Pahang.

Bagi Tiguan Allspace Highline, ia dipadankan dengan enjin turbo pancitan terus 1.4 TSI dengan kotak gear klac basah direct shift enam-kelajuan (DSG). Ia mampu menjana kuasa 150 PS dan tork 250 Nm. SUV ini juga menawarkan penggunaan bahan api sekitar 7.3l/100km. Varian ini juga menawarkan penggunaan bahan api sekitar 7.3l/100km.

Manakala Tiguan Allspace R-Line pula dikuasakan oleh enjin turbo pancitan terus 2.0 TSI dan dipadankan dengan kotak gear klac basah direct shift tujuh-kelajuan (DSG). Enjin itu mampu menjana kuasa mencecah 220 PS dan tork 350 Nm. Ini menjadikan Tiguan Allspace R-Line sebagai kenderaan paling berprestasi dalam segmennya.

Volkswagen Tiguan Allspace kini di Malaysia – 1.4 TSI Highline dan 2.0 TSI R-Line 4Motion, dari RM165k

Ia turut dilengkapi 4MOTION, sistem pacuan semua roda yang turut dipasang pada Golf R. Dengan 4MOTION, aspek cengkaman, pecutan dan keupayaan off-road jentera ini telah dipertingkatkan. Ini kerana sistem pacuan semua roda tersebut mengagihkan kuasa kepada semua empat roda bila dan di mana ia diperlukan. 4MOTION berfungsi selari dengan sistem-sistem keselamatan aktif yang lain di dalam kereta seperti ABS, Program Kestabilan Elektronik (ESP) dan Hill Descent Control (HDC).

Tiguan Allspace R-Line juga hadir dengan ciri Dynamic Chassis Control (DCC) bersama Driving Mode Selection untuk pemanduan yang lebih personal. Ia menawarkan sehingga 15 gaya pilihan dan empat mod pemanduan – Comfort, Normal, Individual dan Off-Road. Setiap penyerap hentak disambungkan ke satu sistem yang mampu mengira data daripada sensor bagi memberikan talaan optimum untuk dipadankan dengan keperluan serta kecenderungan pemandu.

Bagi luarannya, Tiguan Allspace Highline dilengkapi lampu utama dan lampu belakang LED penuh, rim Kingston 18-inci serta lampu kabus di hadapan dan belakang.

Manakala Tiguan Allspace R-Line pula menampilkan gayaan sporty menerusi bampar hadapan dan belakang R-Line, garis pada panel sisi hadapan, ekzos berkembar serta spoiler belakang. Penampilan keseluruhannya disempurnakan lagi dengan lampu utama dan lampu belakang LED serta rim aloi Sebring bersaiz 19-inci.

Berbanding Tiguan lima-tempat duduk, Tiguan Allspace ini memiliki dimensi 215 mm lebih panjang iaitu pada 4,701 mm dan menawarkan lebih 57% kapasiti kargo. Jarak rodanya pula dilebarkan sebanyak 106 mm (2,787 mm) dan barisan tempat duduk kedua pula boleh digelangsar sehingga 178 mm.

Dengan kedudukan semua tujuh tempat duduk dalam keadaan menegak, Tiguan Allspace menawarkan 230 liter ruang kargo, tetapi jika barisan tempat duduk ketiga dibaringkan, ia boleh meningkat sehingga 700 liter. Dan jika barisan tempat duduk kedua juga dibaringkan, secara keseluruhannya boleh mencapai 1,775 liter bagi ruang but.

Untuk kelengkapan di dalam kabin, Tiguan Allspace Highline hadir dengan upholsteri kulit ‘Vienna’, tempat duduk elektrik 12-talaan untuk pemandu dan sistem pendingin hawa bersama kawalan suhu 3 zon demi keselesaan semua penumpang. Stereng multi fungsi yang dibalut kulit dengan paddle shifter dan kawalan jelajah membuatkan pemanduan Tiguan Allspace Highline cukup menyeronokkan.

Selain itu, ia juga dilengkapi Digital Cockpit bersaiz 11.7-inci dengan paparan colour thin-film transistor (TFT) beresolusi tinggi menawarkan pelbagai fungsi dan ciri dalam paparan grafik 2D dan 3D untuk navigasi serta media. Skrin dengan enam pandangan boleh ubah menawarkan aspek personalisasi ke tahap baru dengan lebih 30 pilihan kombinasi.

Ciri-ciri lain termasuklah pilihan ketersambungan yang banyak melalui unit utama dengan skrin sentuh Composition Media bersaiz lapan-inci. Ia menyokong kamera belakang, selain sistem infotainmen dan menu kenderaan yang lengkap.

Bagi Tiguan Allspace R-Line pula, selain daripada tempat duduk hadapan dengan talaan elektrik 12-cara yang dibalut kulit Vienna, ruang kabinnya turut dipasang dengan lencana R-Line pada tempat duduk, stereng, pedal sports aluminium tahan karat, plat pelindung aluminium pada bahagian hadapan dan belakang, kemasan dekoratif ‘Dark Grid’ serta kemasan bumbung berwarna hitam.

Bukan itu sahaja, selain Digital Cockpit yang cukup jelas, Tiguan Allspace R-Line juga dilengkapi sistem infotainmen navigasi Discover Pro bersaiz 9.2-inci yang mudah dioperasi. Ia turut dilengkapi plug-in App Connect bagi ketersambungan Apple Carplay, Android Auto dan Mirrorlink yang lengkap dengan kawalan suara dan gestur untuk memberikan ketersambungan bebas tangan sepenuhnya kepada pemandu.

Berkenaan dengan aspek keselamatannya pula, kedua-dua varian dilengkapi enam beg udara, Kawalan Keselamatan Elektronik (ESC), Sistem Brek Anti-Kunci (ABS) dan Bantuan Brek (BA), brek Multi-collision, Sistem Respons Pelanggaran Pintar (ICRS), Brek Parkir Elektronik (EPB) serta hill-hold control.

Volkswagen Tiguan Allspace kini di Malaysia – 1.4 TSI Highline dan 2.0 TSI R-Line 4Motion, dari RM165k

Walau bagaimana pun, Tiguan Allspace R-Line menerima sistem keselamatan tambahan Hill Descent Control (HDC) ialah satu ciri keselamatan tambahan yang menawarkan kawalan laluan off-road mengujakan apabila mod Off-Road diaktifkan. Ciri tersebut yang merupakan sebahagian daripada sistem 4MOTION akan menekan brek dan pendikit apabila diperlukan. Ia bagi memastikan kenderaan bergerak pada kelajuan stabil dan terkawal ketika menuruni bukit.

Varian Tiguan Allspace Highline dan Tiguan Allspace R-Line didatangkan dalam Blue Silk, Pure White, Deep Black, Platinum Grey dan Pyrite Silver.

Dengan adanya pengecualian cukai, Tiguan Allspace Highline 1.4 TSI serba baharu ditawarkan pada harga atas jalan RM164,430.75 dan Tiguan Allspace R-Line 2.0 TSI pula berharga RM208,553.79 sehingga 31 Disember 2020. Pemilik akan menikmati penyelenggaraan percuma selama tiga-tahun, selain jaminan tanpa had perbatuan dan bantuan tepi jalan selama lima-tahun.

GALERI: Volkswagen Tiguan Highline 1.4 TSI

GALERI: Volkswagen Tiguan R-Line 2.0 TSI

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.