Yamaha Motor Europe dan Yamaha Austria Racing Team (YART) GYTR Pro Shop telah bekerjasama untuk menghasilkan model replika edisi terhad YZR-M1 pasukan Petronas Yamaha Sepang Racing Team (SRT). Ini adalah model replika yang disahkan oleh Yamaha dan dihasilkan cuma sebanyak 46 unit, sebagai tanda kerjasama Petronas selama 46 tahun sebagai penaja.

Model YZF-R1 yang digunakan sebagai asas replika ini bukan sahaja melibatkan hiasan luaran, tetapi juga telah dinaik taraf oleh YART pada bahagian prestasi. Antaranya adalah seperti fork Ohlins FRGT di hadapan, monoshock Ohlins TTX, damper Ohlins serta set ekzos lumba factory.

Bahagian lengan ayun kemudiannya dipasang dengan axle jenis mudah tanggal, bersama tempat letak kaki seperti jentera lumba. Tuil brek, klac serta angkup brek (GP4-RX spesifikasi lumba) adalah unit daripada Brembo, bersama cakera T-Drive.

Rim aluminium Marchesini yang dipasang pada motosikal ini dibalut dengan tayar slick Michelin, menunjukkan ia hanya untuk kegunaan litar. Penampilannya dilengkapkan dengan fairing serta winglet gentian karbon Genuine Yamaha Technology for Racing (GYTR). Lebih istimewa, cat luarannya dihasilkan oleh pasukan sama yang menghias motosikal lumba SRT M1.

Model replika ini sudah mula dijual di Eropah dan setiap pembeli akan menerima helmet KYT, baju Petronas Yamaha SRT dan tiket VIP untuk pusingan perlumbaan MotoGP pilihan mereka.