Pada bulan Jun yang lalu, kami telah mengeluarkan laporan yang memberitahu Proton X70 dipilih untuk menyertai barisan kenderaan baru Polis DiRaja Malaysia (PDRM), bersama Honda Civic. Daripada 1,275 unit kenderaan baru itu, 197 adalah SUV jenama nasional berkenaan.

Kini, gambar X70 baru PDRM tersebut sudah mula tersebar dalam internet dan dikongsi oleh jurujual Proton, Amirul Anwar Rosli. Sama seperti Civic PDRM yang ditunjukkan sebelum ini, kereta tersebut menggunakan varian paling asas iaitu Standard 2WD.

Grafik yang digunakan juga sama dengan Civic PDRM, termasuk jalur biru dan merah atas bonet, jalur biru dan kuning dari pintu belakang, tulisan POLIS atas bonet dan pintu hadapan, dan akhir sekali tentunya lampu biru di atas.

Kedua-dua X70 dan Civic baru PDRM ini diambil untuk memperbaharui barisan kenderaan PDRM, dan menggantikan Waja yang sudah lama. Bagi Civic, ia telah melalui pelbagai ujian teknikal bersama bersama syarikat Spanco Sdn Bhd.

Ia juga dilengkapi peralatan sokongan seperti peralatan komunikasi RMPNeT, kamera papan pemuka (dashcam) serta perakam video digital mudah alih, dan kesemuanya disewa secara konsesi dengan syarikat Spanco Sdn Bhd selama lima tahun melalui peruntukan mengurus 2020.