Triumph Motorcycles telah mempamerkan sebuah model prototaip di London Design Museum, dikenali sebagai Trident. Ia adalah sebuah model yang mengambil masa selama empat tahun untuk pembangunan dan akan diperkenalkan untuk pasaran awal tahun depan.

Tiga kelebihan utama yang mahu diketengahkan melalui model ini adalah penggunaan enjin tiga silinder yang berkuasa, teknologi tertinggi dalam kelasnya serta pengendalian lincah dan mudah. Triumph juga menyatakan model ini akan memasuki pasaran dengan harga yang kompetitif.

Rekaan Trident dibangunkan oleh pasukan rekaan Triumph di Hinckley, dengan input tambahan daripada Rodolfo Frascoli, iaitu seorang pereka yang juga terlibat dalam pembangunan Tiger 900 baru. Hasil yang dapat dilihat pada Trident ini mahu menunjukkan bagaimana rekaan kontemporari baru Triumph.

Model ini menyediakan posisi tunggangan menegak, dan menurut Triumph, ergonomik ini dihasilkan untuk memberi segala kepakaran berkenaan pengendalian yang dimiliki oleh Triumph, dan gabungan sempurna antara kelincahan dan tunggangan dinamik. Ia juga diberitahu menggunakan casis serba baru.

Dipanggil sebagai sebuah roadster pertengahan, Trident dijangka menggunakan enjin bawah 800 cc dan mempunyai bentuk tangki berlekuk seperti Speed Triple. Walaupun begitu, bahagian hadapannya menggunakan lampu LED dan meter digital bulat yang lebih ringkas.