Satu pekeliling yang dikeluarkan oleh Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) bertarikh semalam telah tular di media sosial, berhubung dengan motosikal dan kereta persendirian yang cukai jalan yang luput atau tamat tempoh tidak lebih 36 bulan atau tiga tahun boleh membuat pembaharuan tanpa perlu menjalani pemeriksaan Pusat Pemeriksaan Kenderaan Berkomputer (Puspakom) mulai Jumaat ini.

Menerusi surat pekeliling berkenaan, dua jenis kenderaan berkenaan yang mempunyai cukai jalan sudah tamat tempoh selama 12 bulan dan tidak melebihi 36 bulan dibenarkan memperbaharui cukai itu tanpa perlu pemeriksaan kenderaan oleh Puspakom, laporan Berita Harian.

Di mana untuk proses pembaharuan cukai jalan, pemilik kenderaan boleh membuat memperbaharuinya secara dalam talian namun perlu menggunakan transaksi MySikap. Manakala bagi kenderaan yang cukai jalannya tamat tempoh lebih 36 bulan, masih perlu membawa kenderaan terbabit ke Puspakom untuk menjalani pemeriksaan seperti biasa.

Akhbar ini turut menyebut, perkara itu akan diumumkan oleh Menteri Pengangkutan petang esok. Apa pun kita nantikan pengesahan selanjutnya daripada kementerian terbabit.