Hyundai Kona akan dilancarkan tidak lama lagi untuk pasaran Malaysia dan pengedarnya sekali lagi mengeluarkan gambar teaser untuk meningkatkan minat orang ramai terhadap model ini. Walaubagaimanapun dalam gambar teaser terbaru ini, terlihat juga model baru lain yang belum dilancarkan.

Apa yang kami maksudkan adalah Sonata generasi kelapan, di mana ia diletakkan di belakang Kona dan menunjukkan separuh bahagian kenderaan. Ini sekaligus memberi petunjuk coupe empat pintu tersebut juga akan dilancarkan untuk pasaran, selepas Kona, namun masih tidak diketahui waktu tepatnya.

Sonata generasi kelapan ini didedahkan buat pertama kali pada bulan Mac tahun lepas dan ia menggunakan banyak inspirasi gaya daripada model konsep Le Fil Rouge (HDC-1). Bukan setakat bahagian luar, bahagian dalam model ini juga diubah banyak dengan di bahagian tengah papan pemuka terdapat skrin sesentuh infotainmen bersaiz 10.25 inci dan panel instrumen 12.3 inci.

Tiada sebarang spesifikasi yang diketahui berkenaan model yang akan dipasarkan di Malaysia, tetapi jika dalam pasaran global, pilihannya adalah banyak termasuk sistem bunyi Bose Premium, bumbung suria dan juga tempat duduk berliang.

Untuk ciri keselamatan, model ini boleh dilengkapi sehingga sembilan beg udara dan sistem bantuan pemandu SmartSense yang merangkumi sistem seperti Advanced Smart Cruise Control dengan fungsi stop and go, Forward Collision Avoidance Assist (AEB), Blind-Spot Collision Warning dan Lane Keeping Assist.

Antara enjin yang ditawarkan pada Sonata di pasaran global adalah termasuk unit GDI 2.5 liter NA 191 hp, GDI 1.6 liter turbo 180 hp, MPI petrol 2.0 liter dan hibrid GDI. Dua enjin yang pertama dipadankan bersama kotak gear automatik lapan kelajuan.

GALERI: Hyundai Sonata generasi kelapan