Dalam masa beberapa hari lagi, Nissan akan menunjukkan sebuah model konsep, Z Proto, yang akan memberi gambaran kepada model produksi Fairlady Z generasi ketujuh. Khabarnya, model ini akan memasuki pasaran sebagai 400Z, dan Nissan telah mengeluarkan teaser awal untuknya.

Bentuk asasnya sudah dapat dilihat melalui pra tonton pada bulan Mei, tapi video teaser terbaru ini memberikan kita gambaran beberapa lagi perincian bahagian luarnya. Bahagian hadapan yang tajam bersama lampu DRL LED bulat membawa kesinambungan daripada 240Z manakala lampu belakang berjalur melintang pula menyerupai unit pada 300ZX.

Kia juga dapat melihat sekali lagi bentuk fastback kenderaan ini, dan ia sememangnya banyak mengingatkan kepada 240Z, termasuklah bentuk c-pillar. Ia juga seperti mempunyai pilihan warna bumbung kontras – satu pilihan yang banyak disediakan untuk model baru Nissan – dan tombol gear yang berkemungkinan adalah unit manual.

Setakat ini masih belum ada perincian teknikal yang didedahkan, tetapi khabar angin mengatakan 400Z akan dibina atas platform sama seperti Infiniti Q60 dan tidak akan mempunyai sebarang kuasa bantuan elektrik. Sebaliknya, ia dijangka dikuasakan oleh unit V6 3.0 liter twin turbo VR30DETT juga daripada Q60, dengan kuasa 400 hp dan 500 Nm tork.

Ramai yang teruja dengan ketibaan model ini? Sama-sama kita nantikan pengenalannya secara virtual 16 September nanti.