Pada hujung Ogos, Thailand telah mengumumkan perancangan untuk menaikkan jualan kereta baharu di negara tersebut, yang menyusut akibat pandemik Covid-19. Perancangan tersebut bakal menyaksikan pemberian insentif cukai kepada individu dan syarikat yang mahu menukar kereta lama mereka dengan membeli kereta baharu.

Kementerian Industri negara terbabit bercadang untuk melancarkan kupon tukar-beli bernilai 100,000 baht (RM13,260) untuk setiap pemilik kereta, di mana ia boleh digunakan untuk mengurangkan cukai. Buat setakat ini, perkara tersebut masih dalam peringkat perbincangan dan projek ini dijangka akan diusulkan ke kabinet untuk mencapai kata putus dalam tempoh antara dua atau tiga bulan lagi, laporan Bangkok Post.

Menteri Industri Suriya Jungrungreangkit berkata projek terbabit membabitkan skim kupon tukar-beli yang akan ditawarkan untuk semua jenis model kereta, termasuk EV, dan akan berlangsung selama lima tahun, dengan jangka masa berkenaan mampu merancakkan kembali industri automotif Thai. “Projek ini dalam kadar segera bagi membantu pengeluar kereta dan juga perniagaan yang berkaitan yang terjejas akibat Covic-19,” ujarnya.

Menurut jabatan pengangkutan darat Thailand, negara terbabit telah memiliki lebih kurang tiga juta kenderaan berdaftar sejak lebih 15 tahun, dan mensasar untuk mengurangkan pencemaran dengan bertukar ke kenderaan baharu, terutamanya kenderaan jimat tenaga.

Langkah Thailand dalam menawarkan insentif cukai kepada para pembeli sebenarnya lebih kurang dengan pengecualian/pengurangan cukai jualan bagi kenderaan yang diumumkan menerusi pelan Penjana yang diumumkan Jun lalu. Insentif yang kita terima ialah pengecualian cukai jualan sebanyak 100% bagi kenderaan pemasangan tempatan (CKD) dan pengurangan 50% bagi model import sepenuhnya (CBU) yang ditawarkan sehingga 31 Disember 2020.