Baru-baru ini, Proton telah pun melancarkan SUV X70 2020 di Brunei, sekaligus negara berkenaan menjadi pasaran eksport pertama untuk model 2020 yang dipasang di Tanjung Malim, Perak. Untuk makluman, Brunei mula menerima kehadiran X70 versi terdahulu di pasarannya sejak tahun 2019, dengan tiga varian – Standard, Executive dan Premium X. Ia turut didatangkan dengan waranti selama lima-tahun tanpa had perbatuan.

Menurut Proton, biarpun Brunei juga tidak terlepas dari jangkitan wabak COVID-19 tetapi jumlah penjualan industri automotif pada akhir bulan Julai telah berjaya mencatatkan jualan sebanyak 7,609 unit, menunjukkan tren jualan yang setanding dengan jumlah jualan tahun lepas. Menjadikan SUV ini berjaya menduduki tiga tempat teratas bagi segmennya di sana.

“Proton teruja dengan model Proton X70 2020 buatan Malaysia telah dilancarkan di pasaran eksport pertama kerana jualan eksport memainkan peranan yang penting untuk meningkatkan jumlah jualan keseluruhan syarikat.

“Kami yakin bahawa kombinasi elemen inovatif serta ciri keselamatan yang menyeluruh pada X70 baharu ini akan berjaya menarik perhatian pembeli kereta bukan saja di Brunei, malah di mana-mana pasaran di seluruh dunia,” kata Roslan Abdullah, Ketua Pegawai Eksekutif Proton Edar.

Semenjak pelancarannya pada bulan Februari 2020, X70 2020 merupakan pilihan paling popular di kalangan pembeli SUV di Malaysia. Pada akhir bulan Ogos 2020, sebanyak 12,732 unit telah dijual bersamaan dengan 25.9% pegangan pasaran SUV di seluruh Malaysia.

GALERI: Proton X70 Premium X 2WD 2020