Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Diperketatkan (PKPD) secara pentadbiran di Kota Setar, Kedah, akibat peningkatan kes positif COVID-19, Polis DiRaja Malaysia (PDRM) dengan bantuan Angkatan Tentera Malaysia (ATM) telah mula mengadakan sekatan jalan raya di daerah berkenaan.

Menurut Timbalan Ketua Polis Daerah Kota Setar, Superintendan Mohd Redzuan Salleh, sekatan jalan raya telah mula dilaksanakan dan akan berlangsung sehingga 25 September ini iaitu sepanjang PKPD ini.

Terdapat tujuh lokasi yang diumumkan iaitu Restoran Haji Ramli di Simpang Empat, Jalan Batas Paip di Kuala Kedah, Tol Alor Setar Utara dan Tol Alor Setar Selatan, hadapan Balai Polis Kepala Batas dan Jalan Hutan Kampung, laporan Berita Harian.

Di mana tiga daripada lokasi terbabit ditutup dan diletakkan “road barrier” untuk menghalang orang ramai keluar masuk ke kawasan Kota Setar tanpa urusan.

Manakala jalan masuk dari Jitra ke Alor Setar di Kepala Batas, laluan masuk ke Plaza Tol Alor Setar utara dan laluan keluar ke Plaza Tol Alor Setar selatan juga ditutup.

Selain itu, 21 pasukan pemantau akan memantau di laluan tikus di sekitar kawasan kampung bagi mengelak penduduk cuba lari ke daerah lain. Sekiranya ada urusan keluar masuk ke daerah sempadan, orang ramai perlu mengemukakan surat kebenaran.

“Perkhidmatan pengangkutan awam masih beroperasi seperti biasa termasuk kereta api, kapal terbang dan bas ekspres. Majlis perkahwinan, bersukan, beriadah, keramaian tidak dibenarkan ketika PKPD. Jika ingkar atau melanggar syarat PKPD mereka dikompaun atau ditahan.

“Perkhidmatan menghantar makanan dari rumah ke rumah juga perlu mendapat surat kebenaran polis. Penduduk di kawasan PKPD bekerja di luar daerah digalakkan bekerja dari rumah bagi mengelak penularan COVID-19,” katanya.