BMW 1 Series F40 bakal menerima varian terbaru dalam bentuk 128ti, dijangka bakal dilancarkan November nanti. Diposisikan di bawah varian paling tinggi M135i xDrive, 128ti ini sedang dalam ujian terakhir sebelum diperkenalkan – ia juga bakal menyaingi model seperti Volkswagen Golf GTI Mk8 kelak.

Dari segi kuasa, 128ti menggunakan unit enjin 2.0 liter turbocas empat-silinder petrol yang menghasilkan 265 PS (261 hp) dengan jumlah tork yang belum dimaklumkan. Sekadar perbandingan, M135i menjana sejumlah 302 hp dan 450 Nm tork, sementara Golf GTI menghasilkan 242 hp dan 370 Nm, kedua-duanya dengan enjin 2.0 liter empat-silinder.

Transmisi mula 128ti akan menggunakan jenis automatik lapan-kelajuan Steptronic Sport dengan LSD (limited-slip differential) Torsen, tetapi tiada sistem pacuan semua roda xDrive seperti M135i. Dengan pacuan roda depan serta kemaskini lain menjadikan 128ti ini 80 kg lebih ringan berbanding versi prestasi tersebut. Perubahan lain termasuklah talaan yang sama sekali berbeza bagi kereta ini, terutama bagi aspek suspensi M Sport dan sistem stereng.

Antara hal yang dilakukan oleh BMW untuk itu adalah menurunkan ketinggian suspensi berkenaan sebanya 10 mm dan memanfaatkan komponen pre-stressed stabiliser bearing dan penstabil dari M135i. Selain itu, kereta ini juga akan hadir dengan brek M Sport sebagai standard, serta pilihan untuk tayar sport.

Dari segi penampilan, 128ti kelihatan agak mirip dengan M135i, melainkan pada beberapa bahagian bucu bampar yang ditampal dengan pelekat samaran. Turut berbeza ialah kemasan krom pada keliling gril serta rekaan melintangnya pada bahagian hadapan, serta spoiler belakang yang lebih minimal. “ti” pada namanya itu bermaksud Turismo Internazionale, dan pernah digunakan oleh model-model BMW seperti 2002ti sebelum ini.