Selepas diumumkan tahun lalu, dan kemudian dilihat di uji di Litar Fuji Speedway, hujung minggu lalu ketika berlangsungnya perlumbaan 24-Jam Le Mans yang ke-88 di Circuit de la Sarthe, Toyota buat pertama kali menayangkan kepada umum unit prototaip Toyota GR Super Sport, iaitu model produksi jalan raya yang dihasilkan sebagai asas kereta lumba Le Mans mereka untuk kategori tertinggi Hypercar pada musim hadapan.

Model Hypercar ini dihasilkan berasaskan kereta lumba TS050 Hybrid LMP1 sedia ada, dan Toyota perlu menjualnya sebagai model jalan raya sekurang-kurangnya sebanyak 20 unit, serta duduk sebagai model ‘halo’ di bilik pameran satu tangga lebih tinggi dari GR Supra bagi memenuhi kategori perlumbaan yang menggantikan kategori LMP1 untuk World Endurance Championship (WEC) tahun hadapan.

Menurut Toyota, GR Super Sport ini akan dijana oleh enjin 2.4 liter V6 dengan dua pengecas turbo serta sistem hibrid elektrik Toyota Hybrid System-Racing (THS-R), bagi menghasilkan kuasa keseluruhan sekitar 1,000 hp, yang juga diasaskan dari jentera lumba TS050 Hybrid.

Unit prototaip yang muncul di Le Mans ini nampaknya berbeza dari versi yang di uji di Fuji Speedway sebelum ini kerana ia adalah dari versi bumbung boleh buka. Namun untuk versi produksi sebenarnya nanti, GR Super Sport bakal ditawarkan dalam versi dengan bumbung tetap.

Tambah manis, Toyota sekali lagi menjadi juara di Le Mans tahun ini bagi mencatakan rekod kemenangan hat-trick. Kereta ini keluar dipandu oleh bekas pemandu Toyota Gazoo Racing, Alex Wurz bagi melengkapkan lap demonstrasi dan kemudian turut serta terlibat dalam upacara memulangkan trofi Le Mans sebelum perlumbaan bermula.