Dua hari lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengumumkan kaedah pembayaran caj parkir di bahu jalan yang menggunakan mesin di sekitar Kuala Lumpur telah pun berakhir pada 30 September 2020 (semalam).

Di mana bermula semalam, 1 Okt 2020, kaedah pembayaran caj parkir tersebut hanya menggunakan aplikasi terpilih seperti EZ Smart Park, Flexiparking, Wilayah Parking atau M-Cash. Selain itu, pengguna juga boleh menggunakan transaksi menerusi e-wallet untuk tujuan pembayaran caj parkir yang dinyatakan.

Susulan perkara berkenaan, Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa meminta DBKL supaya menimbangkan syor memberi tempoh sebulan tanpa saman bagi peralihan kaedah pembayaran tempat letak kenderaan di bahu jalan, laporan Berita Harian.

Beliau juga meminta DBKL menimbangkan beberapa syor berkaitan yang dikemukakan pelbagai pihak termasuk Ahli Parlimen kerajaan dan pembangkang.

“Saya berpandangan syor ini wajar dipertimbangkan DBKL. Saya juga menerima syor yang hampir sama daripada UMNO Wilayah Persekutuan. Banyak syor yang sama diterima daripada pelbagai pihak, ..harap DBKL beri perhatian,” katanya menerusi Twitter.

Kenyataan itu dilampirkan bersama syor dikemukakan Ahli Parlimen Pakatan Harapan (PH) di Kuala Lumpur yang antara lain mencadangkan tempoh sebulan bagi Oktober tanpa tindakan saman kepada pengguna tempat letak kereta di bahu jalan bagi peralihan ke aplikasi baharu yang diperkenalkan DBKL.

Turut dicadangkan penyelesaian baki akaun dalam aplikasi JomParking yang digunakan sebelum ini bagi pembayaran tempat letak kenderaan.