Mesti ada di antara anda yang gemar melakukan road trip, memandu ke merata destinasi tak kira ceruk mana pun, tapi adakalanya sukar untuk mendapatkan bilik penginapan. MINI telah memperkenalkan model MINI Cooper S Countryman All4 yang didatangkan dengan khemah bumbung yang sesuai untuk anda yang gemar melakukan aktiviti sedemikian.

Khemas bumbung berkenaan direka khas oleh pengeluar Itali Autohome, ditawarkan dengan pilihan warna hitam atau putih (dengan kemasan kontras pada bahagian bumbung dan perumah cermin sisi). Perumah khemah ini diperbuat daripada gentian kaca dan mengoptimakan aerodinamik apabila ia dilipat, mengurangkan bunyi angin dan seretan.

Membuka khemas ini juga mudah. Cuma lepaskan penyepit keselamatan dan tekanan gegelung akan membuka khemah tersebut. Tangga aluminium yang disertakan juga boleh dilipat dan dibuka dengan mudah.

Khemas berkenaan mampu memuatkan dua orang dewasa, dan menampilkan tilam berketumpatan tinggi dengan penutup material kapas. Ia menawarkan dimensi sehingga 2.1 meter bagi panjang ruangnya, dan juga selebar 1.3 meter. Ia turut dilengkapi lampu LED di dalamnya, pintu dan tingkap dengan berzip serta jaring penghalang nyamuk, jaring storan dan juga poket khas.

Bagi aspek mekanikal, tidak perubahan yang dilakukan. Cooper S Countryman ini masih kekal dengan enjin B48 2.0 liter empat-silinder petrol dengan hamburan kuasa 178 hp, dengan pacuan disalurkan ke semua roda menerusi transmisi Steptronic lapan-kelajuan. Suspensi adaptif hadir sebagai ciri pilihan. Walau bagaimana pun, harga bagi khemah ini masih belum didedahkan.