Satu laporan yang dikeluarkan oleh New Straits Times (NST) telah memberi petunjuk bahawa Naza Group kini mempunyai perancangan untuk melepaskan hak pengedaran dua jenama di bawah mereka iaitu Kia dan Peugeot. Sebelum ini, perkara tersebut memang sudah menjadi spekulasi sejak beberapa bulan lalu, tetapi masih tiada perkembangan atau masa sebenar ia akan dilakukan.

Satu sumber dipercayai telah memberitahu NST bahawa Bermaz Auto, yang sekarang ini menguruskan jenama Mazda di Malaysia adalah calon utama yang akan mengambil alih Kia dan Peugeot sekiranya dilepaskan oleh Naza dan masih mendapat saingan daripada syarikat lain seperti Sime Darby Motors dan Berjaya Group.

Laporan itu juga menambah bahawa Bermaz sedang memerhati keseluruhan francais Kia dengan penuh minat dan mahu mengambil alih semua urusan jenama itu di Malaysia. Meskipun begitu, sebarang kemajuan masih memerlukan kata putus daripada syarikat induk jenama itu sendiri.

Satu lagi sumber pula mendedahkan Naza dilaporkan telah menjual cawangan pusat pameran dan servis mereka kepada pengedar dan seorang eksekutif dana tempatan telah ditugaskan untuk mengendalikan projek menjual francais Kia ini.

Sumber itu juga menambah bahawa ketua pegawai eksekutif Bermaz Auto, Datuk Francis Lee pernah mendedahkan bahawa syarikat mempunyai perancangan untuk menambah francais jenama kenderaan baru dalam portfolio mereka, tetapi namanya tidak diberitahu.

Selain Kia dan Peugeot, Naza Group juga mengendalikan beberapa jenama kenderaan lain di Malaysia seperti Citroen, DS, Maserati, Ferrari dan Ducati. Awal tahun lalu, kumpulan syarikat ini dilaporkan berbincang dengan Suzuki untuk membawa kembali jenama itu dalam negara tetapi sehingga sekarang tiada sebarang perkembangan terbaru.