Susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya mulai 12.01 tengahmalam ini (14 Okt) sehingga 27 Okt 2020, Majlis Keselamatan Negara (MKN) telah mengeluarkan beberapa prosedur operasi standard (SOP) untuk dipatuhi oleh orang awam.

Bagi pengangkutan awam darat termasuk bas, teksi dan perkhidmatan e-hailing, ia dibenarkan beroperasi seperti biasa. Walau bagaimana pun, hanya dibenarkan maksimum dua orang penumpang sahaja bagi perkhidmatan teksi dan e-hailing, dengan waktu yang dibenarkan iaitu dari jam 6 pagi hingga 12 tengahmalam.

Untuk kenderaan yang membawa pekerja, mereka boleh membawa penumpang seperti yang telah ditetapkan sebelum ini. Sementara yang berkaitan dengan industri, perniagaan dan kilang dibenarkan melakukan perjalanan antara daerah dan negeri seperti sebelumnya.

Manakala stesen minyak pula dibenarkan beroperasi dalam waktu yang terhad iaitu dari jam 6 pagi hingga 10 malam, kecuali stesen minyak yang berada di sepanjang lebuhraya yang boleh dibuka 24 jam.

Bagi mengawal pergerakan, hanya dua individu dalam satu rumah yang sama dibenarkan untuk keluar membeli makanan dan/atau keperluan lain. Manakala pergerakan antara daerah tidak dibenarkan di bawah pelaksanaan PKPB. Mana-mana pekerja yang perlu melakukan pergerakan antara daerah, perlu menunjukkan pas kerja atau mendapatkan surat kebenaran dari majikan masing-masing. Bagi yang ingin melakukan perjalanan antara daerah bukan atas alasan kerja, perlulah mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak polis terlebih dahulu.