KTM Berhad (KTMB) telah mengumumkan perkhidmatan tren elektrik (ETS) akan dikurangkan mulai 14 hingga 27 Oktober 2020 susulan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB) di Selangor, Kuala Lumpur dan Putrajaya.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan, KTMB berkata dalam tempoh tersebut, hanya lapan perkhidmatan ETS yang akan beroperasi setiap hari berbanding 32 sebelum ini. Perkhidmatan tersebut melibatkan perjalanan di antara Stesen Gemas, KL Sentral, Ipoh, Butterworth dan Padang Besar.

“Penumpang yang mempunyai tiket bertarikh mulai 14 Oktober bolehlah membuat pindaan perjalaan sehingga 31 Disember 2020. Pemulangan tambang penuh akan dikreditkan ke akaun pembeli menerusi KTM Wallet.

“Sekiranya penumpang ingin meneruskan perjalanan dalam kawasan PKPB, perlulah mendapatkan kebenaran bertulis daripada pihak Polis DiRaja Malaysia (PDRM) mengikut prosedur operasi standard (SOP),” ujar KTMB.

Untuk pertanyaan lanjut, bolehlah menghubungi Pusat Panggilan KTMB di 03-2267 1200 atau layari saluran media baharu rasmi KTMB.