UMW Holdings telah mengumumkan prestasi jualan UMW Toyota bagi bulan September serta suku ketiga tahun 2020. Sepanjang September, UMWT telah menjual sebanyak 5,605 unit kenderaan, dengan Toyota Vios, Yaris dan Hilux menjadi model-model utama yang mendahului jualan tempoh itu.

Bagi prestasi jualan suku ketiga 2020 pula, syarikat itu mendedahkan sebanyak 18,870 unit kenderaan telah terjual oleh UMWT sepanjang tempoh itu, mencatatkan peningkatan sebanyak 2,242 unit (atau 13.5%) berbanding 16,628 unit yang didaftarkan dalam tempoh sama tahun lalu. Syarikat itu menambah, dalam tempoh sembilan bulan pertama tahun 2020, UMWT berjaya menjual sebanyak 37,339 unit, iaitu sebanyak 70.5% daripada sasaran untuk menjual 53,000 unit tahun ini.

Hebahan media oleh UMW Holdings juga turut mendedahkan jualan bulan September dan suku ketiga tahun ini oleh Perodua, di mana syarikat itu mempunyai 38% kepentingan. Pemangku Presiden dan CEO UMW Holdings, Azmin Che Yusoff menyatakan, syarikat berpuas hati dengan pencapaian jualan yang memberangsangkan oleh kedua-dua UMWT dan Perodua bagi suku ketiga tahun ini, walaupun keadaan pasaran terjejas akibat Covid-19.

“Kami juga berterima kasih kepada kerajaan kerana memperkenalkan pakej rangsangan ekonomi dengan pengecualian cukai jualan untuk merancakkan semula industri automotif di Malaysia. Kami yakin, momentum jualan yang kukuh akan berterusan sehingga suku terakhir tahun ini,” ujarnya dalam satu kenyataan.