Saban tahun, Ducati mempunyai cara sendiri untuk memperkenalkan model baru, selain daripada menggunakan platform pameran motosikal, iaitu dengan mengadakan acara Ducati World Premiere. Pada tahun-tahun sebelum ini, mereka akan menjemput para media serta tetamu khas untuk menyaksikan acara pengenalan model baru tersebut di depan mata.

Tahun ini keadaannya berbeza. Dengan pandemik yang sedang melanda, sudah tentu acara yang melibatkan perkumpulan ramai orang dianggap sebagai satu risiko. Oleh itu, Ducati telah mengambil pendekatan lain dengan mengumumkan, Ducati World Premiere akan disiarkan atas talian dan dibahagikan kepada lima siri video.

Video pertama akan disiarkan pada 4 November, diikuti 11 November, 18 November, 25 November dan 2 Disember. Satu video teaser telah dikeluarkan untuk Ducati World Premiere ini dan ia menunjukkan pelbagai jenis keadaan seperti jelajah, litar, bandar dan gaya hidup.

Model baru yang akan diperkenalkan pula masih belum diumumkan, dan setakat ini kita cuma mengetahui yang pasti, Ducati akan memperkenalkan Multistrada yang menggunakan enjin baru V4 Granturismo. Selain daripada itu, pasti akan ada model daripada kategori lain yang akan diperbaharui. Anda juga boleh menonton sendiri video Ducati World Premiere 2021 di sini.