UMW Toyota Motor (UMWT) telah membuat satu lagi panggilan semula untuk model-model Toyota dan Lexus pada pasaran Malaysia yang berpotensi untuk mengalami masalah pam bahan api.

Pam bahan api dalam kereta-kereta yang terjejas tersebut berkemungkinan boleh berhenti dari berfungsi dan menyebabkan lampu amaran dan mesej keluar pada paparan instrumen, serta mungkin boleh menjejaskan kuasa enjin sekaligus menjejaskan kawalan pemandu pada kenderaan berkenaan.

Ini adalah panggilan semula lanjutan dari panggilan semula sebelum ini, di mana sejumlah 5.84 juta kenderaan telah dipanggil semula di seluruh dunia. Di Malaysia, sebanyak 13,500 Toyota dan Lexus telah dipanggil semula kerana masalah ini pada Mac lalu.

Berdasarkan informasi terkini yang diterima dari Toyota Motor Corporation (TMC), sebanyak 9,500 unit kenderaan terdiri dari Toyota Alpharf, Vellfire, Camry, Corolla, Fortuner, Innova. C-HR dan Harrier, serta 850 unit Lexus dari model ES250, GS200t, GS350, IS200t, LC500, LS500, LX570, NX300, RX300 dan RX350 terlibat dalam panggilan semula kali ini.

Hanya model-model yang disenaraikan ini yang dibuat antara Julai 2017 dan Julai 2019 serta dijual oleh UMWT terlibat dalam panggilan semula tersebut. UMWT akan menghubungi kesemua pemilik kenderaan yang terjejas untuk membuat temu janji bagi menukar komponen terbabit, dan proses ini tidak memerlukan sebarang bayaran dari pelanggan.

Untuk keterangan lanjut, pemilik-pemilik kenderaan yang terjejas ini boleh menghubungi mana-mana pusat servis Toyota dan Lexus yang bertauliah, atau hubungi talian telefon Toyota Free di 1800-8-TOYOTA (869682).