Setelah menunjukkan sedikit teaser, Triumph akhirnya mendedahkan secara penuh model naked baru yang dipanggil sebagai Trident 660. Ia dijual pada harga 7,195 pound sterling (RM38,757) dan diletakkan di bawah model Street Triple 765 dalam barisan model naked jenama itu.

Walaupun merupakan sebuah model naked, Trident tidak mewarisi penampilan Street Triple dan menggunakan rekaan sendiri, dengan lampu LED hadapan yang berbentuk bulat, tangki yang lebih seperti model klasik, lampu belakang LED yang bersambung kemas dengan panel badan serta tempat meletak nombor plet serta lampu penunjuk arah yang rendah di bawah.

Di bahagian kokpit, Trident menggunakan meter digital TFT berbentuk bulat, dan sekiranya ditambah dengan aksesori My Triumph Connectivity, ia boleh disambung dengan telefon pintar dan memaparkan pelbagai lagi fungsi seperti navigasi, muzik, panggilan serta kawalan GoPro.

Seperti biasa, Triumph menggunakan enjin tiga silinder DOHC pada Trident, dengan kapasiti 660 cc, berkuasa 80 hp pada 10,250 rpm dan 64 Nm tork pada 6,250 rpm. Ia dipadankan bersama kotak gear enam kelajuan dengan klac slip & assist, dan turut mendapat penarafan Euro 5.

Kawalan pendikit model ini menggunakan sistem ride by wire, dan penunggang disediakan dengan dua mod tunggangan iaitu Road dan Rain. Brek ABS diberikan standard manakala sistem kawalan cengkaman pula boleh ditutup melalui pilihan dalam menu instrumen.

Untuk suspensi, Triumph menggunakan unit daripada Showa dengan fork hadapan USD separate function forks (SFF) 41 mm yang tidak boleh dilaras manakala di belakang pula terdapat monoshock dengan pelarasan pra beban. Tetapan cakera berkembar 310 mm bersama angkup Nissin dua piston digunakan di hadapan manakala untuk brek belakang ia menggunakan cakera 255 mm dan angkup satu piston – juga dari Nissin.

Trident menawarkan tunggangan yang lincah dan mesra pengguna, dengan ketinggian tempat duduk 805 mm dan berat cuma 189 kg. Bentuk tempat duduk juga dijadikan lebih kurus supaya kaki penunggang lebih mudah mencecah lantai dan tidak terlalu terkangkang. Tangki bahan api berkapasiti 14 liter.

Ada empat warna yang ditawarkan bagi Triumph Trident ini iaitu Silver Ice/Diablo Red, Matte Jet Black/Matte Silver Ice, Crystal White dan Sapphire Black. Mengikut jangkaan, model ini tidak akan mengambil masa yang lama untuk tiba di Malaysia dan mungkin harganya tidak pergi jauh daripada RM45,000.