Diperkenalkan pada Julai, tempahan untuk Dodge Durango SRT Hellcat 2021 ini telah dibuka untuk pasaran USA. Dodge berkata, ia merupakan SUV produksi yang paling berkuasa di dunia, eksklusif bagi model tahun 2021. Harga yang ditawarkan bagi SUV Hellcat ini ialah $80,995 (RM335,584) dan penghantarannya bermula pada awal 2021.

Hellcat bukanlah nama bagi SUV tiga-barisan tempat duduk, tetapi Durango yang menyertai barisan Challenger dan Charger. Ia diberikan enjin 6.2 liter supercharged Hemi V8 dan Dodge mendakwa ia adalah penjana kuasa yang cukup berkuasa. Apa pun, ia masih kurang beberapa hp/Nm bagi 717 hp/889 Nm pada Challenger dan Charger Hellcats. Kotak gearnya masih unit automatik lapan-kelajuan dengan sistem pacuan semua-roda (AWD).

Ia juga mampu memberi saingan sengit buat BMW X5 M Competition dengan kuasa 617 hp dan 750 Nm, Mercedes-AMG GLE 63 S 4Matic+ (603 hp/850 Nm) dan Porsche Cayenne Turbo (542 hp/770 Nm).

Bagi mencapai angka yang diperlukan, SUV SRT ini diberikan enjin 2.38 liter supercharger dengan screw rotor berkembar yang berkeupayaan untuk bergerak sehingga 14.600 rpm dan ledakan tekanannya mampu dicapai sehingga 11.6 psi. Bagi memastikan ia tidak meletup, ia dicaskan dengan penyejukan udara yang disambungkan ke supercharger, yang terdiri daripada pam air, takungan penyejuk dan penukar haba untuk memastikan suhu pengambilan udara adalah di bawah 60 darjah selsius.

Dodge mendakwa pecutan dari 0-96 km/j mengambil masa 3.5 saat dan suku batu (0-400m) pula dalam 11.3 saat, seoerti yang diiktiraf oleh America’s National Hot Rod Association (NHRA). Kelajuan maksimum yang boleh dicapai pula mencecah 290 km/j. Jentera ini juga didatangkan dengan Launch Control, Launch Assist dan brek Brembo brakes (enam-omboh di hadapan, empat-omboh di belakang, 400 mm rotor di hadapan dan 350 mm di belakang).

Dodge merupakan penaja rasmi bagi Bondurant High Performance Driving School di Chandler, Arizona, di mana tetamunya berpeluang memandu jentera lumba terlaju di dunia dengan arahan profesional dan track time. Pelanggan yang membeli SRT baharu, termasuk Durango Hellcat, bakal menerima sesi selama satu hari untuk mengeksplorasi jentera baharu mereka dalam persekitaran yang terkawal.