Prasarana Malaysia Berhad (Prasarana) melalui anak syarikatnya, PRIDE, atau Prasarana Integrated Development Sdn Bhd, telah mengumumkan kolaborasi dengan syarikat teknologi, Community Marketplace Technology Sdn Bhd (CM.tech) untuk membangunkan aplikasi myrapidTap.

Pengerusi Kumpulan Prasarana, Dato’ Sri Tajuddin Abdul Rahman berkata, rancangan untuk memperkenalkan aplikasi myrapidTap adalah satu lagi daripada inisiatif berterusan daripada pihak Prasarana dan anak-anak syarikatnya untuk memudahkan lagi orang awam menggunakan pengangkutan awam melalui kemajuan teknologi khususnya menggalakkan sistem pembayaran tanpa tunai.

Tambahnya, aplikasi myrapidTap akan menjadi satu lagi mod pembayaran alternatif untuk penggunaan perkhidmatan awam kendalian Prasarana, bermula dengan bas perantara Jom Naik MRT, yang dijangka pada awal tahun depan.Penyambungan kemudahan berkenaan kepada perkhidmatan-perkhidmatan Rapid KL yang lain akan diumumkan kemudian.

Bakal memiliki kemudahan dompet digital, aplikasi myrapidTap ini akan turut dikembangkan untuk meliputi keupayaan untuk perancangan perjalanan bagimemberi kemudahan kepada warga kota merancang perjalanan mereka.

Selain keselesaan menggunakan aplikasi myrapidTap, para pengguna boleh menggunakan pas perjalanan tanpa had My30, pas perjalanan MyCity, kad Touch ‘n Go dan token perjalanan untuk menggunakan perkhidmatan pengangkutan awam Rapid KL, yang meliputi LRT, MRT, monorel, Bas Rapid Transit dan bas henti-henti di Lembah Klang dan Selangor. Pengguna boleh memuat naik aplikasi myrapidTap menerusi Google Play dan Apple Store.