Nampak gayanya isu mengenai perlukah semua pengguna mendaftar masuk (check-in) aplikasi MySejahtera untuk mengisi minyak di stesen minyak, menimbulkan kekeliruan di kalangan netizen. Baru-baru ini tular di media sosial mengenai luahan seorang lelaki yang bapanya dikenakan kompaun sebanyak RM1,000 oleh polis kerana tidak check-in aplikasi berkenaan sewaktu mengisi minyak, walau pun ketika itu dia memakai pelitup muka.

Susulan kejadian berkenaan, China Press melaporkan, berdasarkan kenyataan yang dikeluarkan oleh Timbalan Pengarah Jabatan Siasatan Jenayah Bukit Aman, DCP Datuk Mior Faridalathrash Wahid yang berkata, apabila tiba sahaja di stesen minyak, setiap individu perlulah check-in aplikasi MySejahtera walau pun tidak memasuki kedai serbaneka di stesen berkenaan.

Perkembangan terkini jam 4.55 petang, 10/11/2020

Datuk Seri Ismail telah memberikan penjelasan mengenai urusan yang perlu dan tidak perlu yang melibatkan daftar masuk menerusi aplikasi MySejahtera atau secara manual. Katanya, daftar masuk menerusi aplikasi berkenaan atau secara manual tidak diperlukan sekiranya:

  • Melakukan transaksi pembayaran menggunakan kad kredit/debit atau aplikasi seperti Setel
  • Melakukan pembayaran di tetingkap (pigeon hole) tanpa melibatkan kontak rapat dengan pekerja atau individu lain
  • Mengepam tayar kenderaan
  • Mendapatkan perkhidmatan auto car wash dengan melakukan pembayaran menerusi mesin pembayaran yang disediakan

Walau bagaimana pun, setiap individu perlu untuk mendaftar masuk dengan mengimbas kod QR menerusi aplikasi MySejahtera atau menulis butiran diri secara manual sekiranya:

  • Memasuki premis untuk membuat pembayaran di kaunter pembayaran, menggunakan mesin ATM atau pun membeli barangan di kedai serbaneka
  • Menggunakan tandas dan/atau surau
  • Menghantar kereta untuk diservis di pusat servis yang berada di sebelah kedai serbenaka stesen minyak terbabit
  • Menggunakan perkhidmatan mencuci kereta secara manual

Menerusi laporan The Star pagi ini pula, Presiden Persatuan Pengedar Petrol (PDAM), Datuk Khairul Annuar Abdul Aziz berkata, individu hanya perlu mengimbas kod QR pada aplikasi MySejahtera apabila memasuki kedai serbaneka, surau atau tandas di stesen minyak berkenaan.

“Ia tidak diperlukan (mengimbas kod QR tersebut) jika hanya mengisi minyak kenderaan (jika tidak berurusan di kaunter, menggunakan kad debit/kredit). Apa yang dimaklumkan kepada kami, hanya kod QR dan pemeriksaan suhu badan diperlukan apabila seseorang individu memasuki kedai serbaneka, tandas dan surau. Selain daripada itu, tidak perlu,” ujarnya yang mengakui telah mendapat pengesahan daripada pihak Crisis Preparedness and Response Centre (CPRC).

Walau bagaimana pun, pagi tadi, kami turut menghubungi pihak CPRC dan Majlis Keselamatan Negara (MKN) untuk maklumat lanjut dan pengesahan mengenai perkara ini. Pegawai dari kedua-dua pihak berkenaan mengesahkan, perkara ini (penggunaan aplikasi MySejahtera) adalah diwajibkan sebaik sahaja seseorang individu memasuki mana-mana premis walau pun hanya untuk mengisi minyak kenderaan.

Dan untuk kali kedua, kami menghubungi CPRC sebentar tadi. Pegawai yang menjawab panggilan kami mengatakan, perkara ini sebenarnya masih dalam peringkat perbincangan dan keputusannya akan diumumkan dari semasa ke semasa. Malah beliau turut menyarankan agar kita semua menantikan pengumuman yang lebih tepat dan sahih dari Menteri Kanan (Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri sendiri.

Jadi, tak perlulah nak berdebat, kerana sebenarnya perkara ini masih dalam peringkat perbincangan dan belum ada keputusan muktamad. Kena tunggu menteri umumkan nanti. Apa pun, kami sarankan agar anda check-in MySejahtera jika ingin mengisi minyak, sebagai langkah keselamatan supaya pihak berkuasa boleh melakukan pengesanan kontak sekiranya ada kes Covid-19 di stesen minyak berkenaan.