Hyundai Motor Group dan syarikat teknologi utama Nvidia telah mengumumkan platform “capaian kenderaan” yang dikenali sebagai Nvidia Drive, yang merupakan sisten infotainmen terbaru bagi kenderaan generasi akan datang semua jenama di bawah kumpulan syarikat itu.

Semua kenderaan Hyundai, Kia dan Genesis akan dilengkapi dengan Nvidia Drive bermula dari tahun 2022. Ini termasuklah kereta peringkat kemasukan sekali, walaupun ia ketika ini hanya ditawarkan untuk model Genesis G80 dan GV80. Nvidia Drive merangkumi aspek peralatan dan perisian sekali gus, menawarkan perkhidmatan sambungan berasaskan kepintaran buatan (AI), audio, video dan sistem tunjuk arah. Syarikat juga memaklumkan sistem berkenaan boleh dikemaskini dan akan menjadi lebih baik di masa akan datang.

Nain Presiden Kanan Elektronik, Hyundai Motor Group, Paul Choo memaklumkan: “Platform Nvidia Drive telah terbukti – boleh dilanjutkan pembangunannya, cekap tenaga dan ada prestasi untuk menyokong perisian yang digunakan pada kenderaan akan datang.” Ia juga merupakan platform terbuka yang membolehkan pihak lain untuk menawarkan perkhidmatan yang relevan kepada pemilik.

Naib Presiden Kenderaan Autonomous Nvidia, Ali Kani pula berkata; “Nvidia membawa fungsi penggunaan elektronik dan antaramuka dengan kesan grafik yang kaya kepada sistem infotainmen kenderaan lebih dari sedekad lalu. Kini, kami sekali lagi mengubah sistem berkenaan dengan memanfaatkan AI, membolehkan Hyundai Motor Group meningkatkan keselamatan dan nilai untuk manfaat pengguna.”

Hyundai dan Nvidia telah bekerjasama sejak 2015, dan ketika ini sedang membangunkan kokpit digital maju yang akan diperkenalkan pada penghujung 2021 nanti.