Berita gembira buat para penggemar jentera sport. Dikhabarkan Subaru BRZ generasi kedua akan diperkenalkan pada 18 November ini. Walau demikian, tidak seperti model generasi pertama, ia tidak akan lagi menjadi model global.

Menurut laporan Autocar UK dan Carscoops yang telah mengesahkan BRZ baharu ini tidak akan dilancarkan di Eropah, dan ia hanya model untuk pasaran Amerika Syarikat sahaja. Namun tidak dipastikan adakah ‘kembar’ BRZ iaitu Toyota GR 86 juga akan mengalami nasib yang sama. Kena tunggu informasi selanjutnya daripada kedua-dua pengeluar kereta berkenaan.

Kami telah pun memaparkan beberapa teaser BRZ ini, bersama spyshot model prototaip GR 86. Walau bagaimana pun, perincian teknikal bagi kembar Toyobaru baharu ini masih kekal misteri, terutamanya berkaitan dengan mekanikalnya.

Ada ura-ura menyatakan kereta sport ini akan dilengkapi enjin FA24F 2.4 liter pengecas turbo empat-silinder petrol, sama seperti SUV tiga-barisan tempat duduk, Ascent, yang diberikan kuasa hingga 260 hp dan tork 376 Nm.

Baru-baru ini pula, ada video teaser yang disebarkan oleh Subaru of America yang berkata BRZ tidak akan menerima enjin pengecas turbo, sebaliknya dipadankan dengan unit FA24D 2.4 liter naturally-aspirated empat-silinder dengan ledakan 217 hp dan 240 Nm. Sekaligus, ia lebih berkuasa berbanding model semasa dengan enjin FA 20D 2.0 liter (205 hp dan 212 Nm), bersama pacuan roda-belakang dan diberikan pilihan sama ada transmisi manual atau automatik.

Ia menjadi kebarangkalian enjin BRZ baharu ini tidak menepati piawaian yang ditetapkan oleh Kesatuan Eropah, membuatkan model ini tidak akan dilancarkan di benua berkenaan. Namun, ini bukanlah perkara baharu, ia pernah berlaku pada Suzuki, melibatkan model Jimny, yang kemudiannya diperkenalkan semula sebagai kenderaan komersil ringan bagi memastikan model berkenaan melepasi pemeriksaan emisi CO2.