Selepas MT-09 2021 didedahkan, kini Yamaha memperkenalkan pula versi prestasi MT-09 SP 2021 di Eropah. Beberapa kelengkapan pada motosikal ini mendapat peningkatan, termasuk suspensi, cruise control serta penampilannya.

Tiada perubahan pada bahagian enjin, dan MT-09 SP ini masih menggunakan unit tiga silinder 889 cc yang berkuasa sama seperti MT-09 SP, iaitu 117.3 hp dan 93 Nm tork. Transmisi adalah unit enam kelajuan, yang menggunakan klac jenis slip & assist, dan dipasang terus dengan quickshifter.

Satu ciri baru pada MT-09 SP adalah cruise control, di mana ia boleh digunakan pada kelajuan 50 km/j ke atas, dan penunggang boleh meningkatkan kelajuan dengan hanya menekan butang. Sistem elektronik lain adalah sama, termasuk Traction Control, Slide Control, Front Wheel Lift Control dan Brake Control.

Pada bahagian suspensi, MT-09 SP dipertingkat dengan fork USD Kayaba 41 mm yang boleh dilaras sepenuhnya, sementara di belakang pula ia menggunakan monoshock Ohlins yang selain boleh dilaras sepenuhnya, juga mempunyai tombol pelarasan pra beban untuk menjadikan penggunaannya lebih mudah.

Perubahan lain adalah pada bahagian kosmetik, bermula dengan cat dua tona khas inspirasi daripada R1M, tempat duduk yang dibentuk semula dan menggunakan jahitan berkembar, lengan ayun brushed aluminium, kerangka Crystal Graphite, pemegang hitam, takung minyak brek dan klac smoked serta sprocket hitam.