Menteri Kanan (kluster keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob telah mengumumkan, kerajaan telah bersetuju untuk memberikan kelonggaran untuk tiga orang yang tinggal serumah berada dalam sebuah kenderaan sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Prosedur operasi standard (SOP) baharu yang diumumkan ini telah mengetepikan pematuhan terdahulu iaitu hanya dua orang boleh berada dalam satu kereta, dengan kedua-duanya dari satu isi rumah yang sama.

Dalam masa yang sama, Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengulangi semula kenyataan tempoh hari, tidak ada sebarang larangan atau syarat ditetapkan tentang di bahagian mana penumpang itu patut duduk.

Ismail sebelum ini pernah berkata, “Tidak ada sebarang peraturan tentang di mana penumpang harus duduk, dan tidak semestinya mereka duduk di kerusi belakang. Anda boleh duduk di bahagian mana saja dalam kereta. Kalau nak duduk depan, dipersilakan. Anda datang dari isi rumah yang sama, jadi tidak perlulah gunakan pelitup muka di dalam kereta tersebut,” ujarnya.