Tiga penumpang serumah berada dalam sebuah kenderaan kini dibenarkan sepanjang tempoh PKPB

Tiga penumpang serumah berada dalam sebuah kenderaan kini dibenarkan sepanjang tempoh PKPB

Menteri Kanan (kluster keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaacob telah mengumumkan, kerajaan telah bersetuju untuk memberikan kelonggaran untuk tiga orang yang tinggal serumah berada dalam sebuah kenderaan sepanjang tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan Bersyarat (PKPB). Prosedur operasi standard (SOP) baharu yang diumumkan ini telah mengetepikan pematuhan terdahulu iaitu hanya dua orang boleh berada dalam satu kereta, dengan kedua-duanya dari satu isi rumah yang sama.

Dalam masa yang sama, Majlis Keselamatan Negara (MKN) mengulangi semula kenyataan tempoh hari, tidak ada sebarang larangan atau syarat ditetapkan tentang di bahagian mana penumpang itu patut duduk.

Ismail sebelum ini pernah berkata, “Tidak ada sebarang peraturan tentang di mana penumpang harus duduk, dan tidak semestinya mereka duduk di kerusi belakang. Anda boleh duduk di bahagian mana saja dalam kereta. Kalau nak duduk depan, dipersilakan. Anda datang dari isi rumah yang sama, jadi tidak perlulah gunakan pelitup muka di dalam kereta tersebut,” ujarnya.

Nak jual kereta anda? Jual dengan myTukar.

10% discount when you renew your car insurance

Compare prices between different insurer providers and use the promo code 'PAULTAN10' when you make your payment to save the most on your car insurance renewal compared to other competing services.

Car Insurance

Izwaashura Sadali

Ledakan adrenalin dan impak maksima. Antara barisan ayat yang paling digemari apabila menggambarkan prestasi sesebuah jentera. Sebelum terlibat di dalam industri auto pada tahun 2011, dia sekadar gemar melihat sport rim tetapi kini lebih suka menerokai kehebatan sesebuah jentera itu.

 
 

Add a comment

required

required