Nissan March generasi kelima, atau turut dikenali sebagai Micra di Eropah, pertama kali diperkenalkan pada September 2016, dan kini telah diberikan penambahbaikan dan peningkatan untuk model 2021. Walau bagaimana pun, perubahan yang dilakukan tidaklah begitu ketara, malah rekaan luaran bagi hatchback segmen-B ini tidak begitu banyak berubah seperti sebelum ini.

Walau bagaimana pun, ciri baharu banyak diberikan untuk tahap kemasan N-Sport, termasuklah kemasan hadapan, belakang dan sisi dengan rona hitam berkilat, bersama perumah cermin sisi berwarna hitam dan juga roda aloi Perso 17-inci. N-Sport turut menerima lampu utama dan lampu kabus LED, sementara ruang dalamannya dihiasi tona serba hitam, selain ditampilkan dengan tempat duduk Alcantara, dengan jahitan kontras putih.

N-Sport menyertai barisan March yang lain termasuk Visia, Acenta dan Tekna, dengan Nissan turut menambah kemasan N-Design baharu bagi menambahkan lagi pilihan penyesuaian yang ada. Ini termasuklah dengan beberapa bahagian luaran yang hadir dengan kemasan hitam berkilat atau krom, bersama pilihan roda Genki dua-tona 16-inci.

Di dalamnya, tempat duduk balutan fabrik hitam pada N-Design ditampilkan dengan serlahan kelabu, bersama kemasan ala kulit pada papan pemuka, pad lutut dan pintu. Sebagai alternatif, pelanggan juga boleh memilih ruang dalaman Energy Orange dengan aksesori pilihan bagi memantapkan lagi temanya.

Untuk bahagian enjin, hatchback ini telah menggugurkan unit penjana kuasa buatan Renault, K9k 1.5 liter empat-silinder turbodiesel, dan masih mengekalkan unit 1.0 liter pengecas turbo tiga-silinder petrol sahaja. Walau bagaimana Nissan belum memberikan perincian penuh mengenai mekanikalnya, tetapi mengesahkan enjin yang ditampilkan adalah mematuhi piawaian Euro 6d dan telah “mempertingkatkan keluk penghantaran tork untuk memberikan prestasi pemanduan yang lebih baik dengan beberapa penukaran gear.”

Bagi aspek keselamatan, kemasan selepas Visia dilengkapi dengan bantuan mula mendaki, Kawalan Pengendalian Pintar dan Kawalan Pengesanan Pintar. Varian terpilih juga menerima sistem daripada Nissan Intelligent Mobility termasuklah bantuan lampu tinggi, Intelligent Lane Intervention, pengesan isyarat trafik, dan Brek Kecemasan Hadapan Pintar dengan pengesan pejalan kaki.