Lexus RC 2021 telah pun diberikan peningkatan untuk pasaran Australia dengan beberapa ciri yang dikemaskini. Antara peningkatan yang dilakukan ialah melibatkan perician kawalan adaptif baharu untuk kotak gear automatik Sports Direct Shift lapan-kelajuan, yang berkeupayaan membuatkan pertukaran gear menjadi lebih “aktif dan tegar” untuk mod pemanduan Sport dan Sport S+.

Lexus berkata, sistem ini mengesan aktiviti pemanduan sama ada mod Sport atau Sport S+, jadi kawalan adaptif akan memilih gear yang rendah sewaktu membrek. Dalam mod Normal, ia akan menahan gear rendah yang lebih lama untuk kawalan dan respons yang lebih baik.

Kini, kedua-dua varian RC 300 dan RC 350 juga akan menerima palang penstabilan belakang yang lebih panjang untuk mengurangkan ketebalan lapisan bahagian tersebut, termasuk juga dengan menampilkan upper arm aluminium serba baharu. Bagi pengendaliannya, ia telah ditambah baik sedikit. Larasan dua topang wishbone dengan penyerap hentak prestasi di bahagian hadapan dikekalkan. Brek parkir kaki kini telah ditukar ke unit brek parkir elektronik.

Selain itu, Lexus turut memperkenalkan Kawalan Kelajuan Aktif Radar baharu untuk semua-kelajuan bagi barisan RC 300 2021, ini termasuklah pendikitan dan brek sendiri (terus berhenti ketika dalam trafik). Ia juga didatangkan dengan Lexus Safety System+, yang menampilkan sistem keselamatan pra-pelanggaran dengan pengesan pejalan kaki, lampu tinggi automatik dan amaran ketibaan lorong dengan bantuan stereng.

Akhir sekali, dua warna baharu juga telah diberikan iaitu Sonic Chrome dan Celestial Blue. Ia melengkapkan warna sedia ada termasuklah White Nova, Sonic Quartz, Titanium, Onyx, Graphite Black, Infrared, Zinnia Yellow,dan Cobalt Mica. Kesemuanya didatangkan dengan penambahan harga sekitar dollar Australia $100 (RM299).

Untuk bahagian enjin, tiada perubahan dilakukan, jadi RC 300 masih dijanakan oleh unit 2.0 liter pengecas turbo empat-silinder petrol, yang memberikan hamburan kuasa sehingga 245 PS dan tork 350 Nm. Sementara itu, bagi RC 350 pula, ia masih diberikan enjin 3.5 liter V6 naturally-aspirated dengan kuasa 315 PS dan tork 380 Nm. Kedua-dua varian juga menerima kemasan Luxury atau F Sport, dengan beberapa pek penambahbaikan.

GALERI: Lexus RC 350 F Sport 2018