Pada 1 Oktober lalu, Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) telah mengumumkan bahawa kaedah pembayaran caj parkir di bahu jalan yang menggunakan mesin di sekitar Kuala Lumpur telah pun berakhir pada 30 September 2020.

Selepas tarikh tersebut, kaedah pembayaran caj parkir hanya menggunakan aplikasi terpilih seperti EZ Smart Park, Flexiparking, Wilayah Parking atau M-Cash. Selain itu, pengguna juga boleh menggunakan transaksi menerusi e-wallet untuk tujuan pembayaran caj parkir yang dinyatakan.

Walau bagaimana pun ketika itu, DBKL masih belum mengaktifkan pas bulanan menerusi aplikasi berkenaan dan ini membuatkan para pengguna terpaksa membuat pembayaran parkir mengikut jam. Justeru untuk lebih memudahkan urusan pengguna, pas bulanan untuk parkir kereta melalui aplikasi EZ Smart Park telah diaktifkan sejak 19 November lepas.

Menerusi kenyataan yang dikeluarkan, DBKL memaklumkan buat masa ini, pas bulanan hanya boleh dibuat melalui aplikasi EZ Smart Park. Pengguna aplikasi berkenaan boleh mengemas kini aplikasi itu sebelum paparan ‘Beli Pas Bulanan’ dipaparkan pada skrin.

Menurut DBKL lagi, tempoh sah laku pas bulanan ini adalah sebulan sahaja bermula dari tarikh pembelian dilakukan. Sebagai contoh, pembelian pas bulanan pada 19 November, tempoh sah lakunya adalah mulai 19 November hingga 18 Disember.

Untuk makluman, tempat letak kereta di Kuala Lumpur terbahagi kepada tiga zon dan pengguna boleh menyemak lokasi mengikut zon pada aplikasi EZ Smart Park sebelum pembelian dilakukan mengikut keperluan.

Di mana pengguna perlu memilih nombor pendaftaran kenderaan dan zon parkir yang betul sebelum membuat pengesahan pembelian pas bulanan. Pas bulanan ini tidak boleh ditukar atau dipindah kepada nombor kenderaan lain setelah pembelian dibuat.

Selain itu, DBKL turut memaklumkan pembayaran tempat letak kereta menggunakan aplikasi Touch n Go e-wallet juga sudah boleh digunakan mulai 21 Nov lalu.