Kalau ada rancangan nak guna MRT hujung minggu ini, sila ambil perhatian. Ada tiga stesen yang akan ditutup hujung minggu ini (28-29 November) untuk kerja-kerja permindahan bagi MRT Jajaran Putrajaya.

Sama seperti penutupan sementara yang dilakukan pada 14-15 November lalu, stesen yang terlibat ialah Kwasa Damansara, Kampung Selamat dan Sungai Buloh, yang merupakan tiga stesen terakhir (atau yang terawal) bagi MRT Jajaran Kajang. Bagi stesen Kwasa Damansara, kawasan letak keretanya turut akan ditutup. Sebaliknya, ruang letak kereta bertingkat di Stesen Sungai Buloh akan tetap dibuka.

Dengan penutupan sementara ini, perkhidmatan MRT akan berakhir di stesen Kwasa Sentral. Bas perantara percuma akan disediakan untuk menghubungkan stesen Sungai Buloh, dan akan berhenti di Kampung Selamat juga. Kekerapa bas perantara berkenaan adalah setiap 15 minit.

Jajaran MRT Putrajaya, atau sebelum ini dikenali sebagai Jajaran Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP), sudah 80% siap. Fasa satu jajaran berkenaan dari Kwasa Damansara ke stesen Kampung Batu sepatutnya akan mula beroperasi pada pertengahan 2021, sementara selebihnya akan dibuka kepada umum menjelang 2022.

Jajaran Putrajaya merupakan jajaran MRT kedua Lembah Klang selepas Jajaran Kajang, yang mula beroperasi pada Julai 2017. Laluan sepanjang 56.2 km akan mempunyai 36 stesen, sembilan daripadanya di aras bawah tanah. Ia akan menghubungkan Kwasa Damansara ke Putrajaya Sentral.