Porsche Experience Centre (PEC) yang ke-sembilan telah pun ditetapkan lokasinya iaitu di Jepun dan akan mula mengalu-alukan kedatangan pengunjung pada tahun 2021. Terletak di Chiba, wilayah bersebelahan Tokyo, PEC terbaharu ini akan mempunyai litar sepanjang 2.1 km, kawasan dinamik, litar bagi off-road, simulator perlumbaan, restoran dan bilik mesyuarat untuk majlis korporat.

Menurut Porsche, litar sepanjang 2.1km itu juga akan menghasilkan semula selekoh terkenal dari beberapa litar lumba di seluruh dunia, termasuk Karussell di Litar Nürburgring dan Corkscrew di Litar Laguna Seca. Malah, tidak seperti PEC yang lain yang mempunyai litar yang rata, PEC Tokyo ini mempunyai topografi semulajadi yang akan menghasilkan litar yang beralun.

PEC Tokyo juga akan menempatkan bangunan yang besar, dengan rekaan yang diinspirasikan berdasarkan Edo Kiriko, kraf tradisional Jepun, di mana garisan pepenjurunya yang dipanggil ‘Yaraimon’ akan menciptakan corak yang tersendiri. Ia akan diaplikasikan pada luaran bangunan terbabit untuk melindunginya daripada kerosakan dan kekotoran. Sementara bahagian dalamannya akan digayakan dengan imej plaster dan juga taman Jepun.

“Porsche adalah mengenai pengalaman pelanggan yang unik dan kami di PEC di seluruh dunia menerapkan pendekatan ini yang tidak akan dijumpai di mana-mana tempat lain di dalam dunia automotif ini,” ujar Detlev von Platen, ahli lembaga eksekutif bagi jualan dan pemasaran Porsche.

Tambahnya lagi, “Pelanggan Jepun kami sangat menyukai elemen sporty dan eksklusiviti produk kami – dengan PEC ini, mereka akan mempunyai lokasi yang terbaik untuk berkongsi semangat masing-masing.”

Lain-lain PEC di seluruh dunia adalah terletak di Leipzig, Silverstone, Atlanta, Le Mans, Los Angeles, Shanghai, Hockenheim, dan Franciacorta (dijadualkan bakal dibuka apda tahun 2021). Dan yang terdekat dengan kita ialah Porsche Asia Pacific yang menawarkan pelbagai acara bagi pengalaman pemanduan yang dianjurkan di Litar Antarabangsa Sepang (SIC).